(SIDE2): De har aldri møtt dem, men har som de fleste andre svært god kjennskap til sine meget berømte svigermødre.

- Det er paradoksalt at både Kate og Charlene alltid vil bli sammenlignet med sine berømte svigermødre. Det er stor sjanse for at begge vil bli sett på som bleke kopier av henholdsvis prinsesse Diana og Grace Kelly, sier historiker og kongeekspert Trond Norén Isaksen til Side2.

Sammenligningen er allerede godt i gang.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Forlovelsesringen
Kate Middleton ble sammenlignet med prinsesse Diana på direkten etter at forlovelsen ble annonsert forrige tirsdag. Da 28-åringen også fikk Dianas forlovelsesring var det enda enklere å trekke trådene mellom de to som begge fikk en prins av England.

- Det er vanskelig for Kate å svare på spørsmål om sin avdøde svigermor da hun fikk det i intervjuet i forrige uke. Hun var som William bare 15 år da Diana døde, og for henne er hun bare en legende. Vi får håpe hun er bedre forberedt enn Diana var da hun giftet seg. Kate og William har i alle fall brukt tiden godt til å bli kjent med hverandre, og hun med familien hun nå blir en del av, sier Norén Isaksen.

Kate uttalte selv i intervjuet at hun ser på Diana som et forbilde og en inspirasjon til sin egen rolle som Englands nye prinsesse. Men prins William (28) var rask med å skyte inn at Kate må gå sine egne veier.

- Ingen prøver å fylle min mors sko, og det hun gjorde var fantastisk. Det handler om å lage sin egen fremtid og skjebne, og Kate kommer til å gjøre en god jobb, sier prins William i intervjuet på ITV.

Hun er blitt kalt et moteikon allerede - akkurat som Diana. Prinsessens frisyre og antrekk ble kopiert verden over, og det er tydelige at Kates motessans er blitt lagt merke til. Bare noen få minutter etter at hun viste seg i den mørkeblå omslagskjolen fra designeren Issa, ble kjolen revet vekk fra hyllene. Alle ville sikre seg «prinsessekjolen».

Moden og selvsikker
I verdenspressen ble Diana kalt den blyge og sjenerte prinsessen, og fikk raskt kallenavnet «Shy Di», mens Kate på sin side virker langt mer moden og selvsikker. Kates forhold til familien er helt annerledes enn Dianas, som opplevde en opprivende skilsmisse i ung alder. Kate snakket varmt om sin familie og bakgrunn flere ganger under forlovelsesintervjuet, og la aldri skjul på hvor viktige de er for henne.

- Jeg er glad jeg har fått tid til å vokse og bli kjent med meg selv, uttalte Kate i intervjuet da hun ble spurt om den lange ventetiden.

Britiske presse har ventet på forlovelsesnyheten i fire år, men det skulle ta åtte år før paret bestemte seg. For William var det ekstra viktig at Kate skulle få muligheten til å trekke seg fra det hele. Det på bakgrunn av foreldrenes skilsmisse og farens forhold til Camilla Parker Bowles.

Langt mer forberedt
Charlene Wittstock (32) er blitt fulgt med argusøyne i europeiske presse siden hun og fyrst Albert (52) ble et par i 2006. I sommer annonserte de forlovelsen og bryllupet står i juli neste år.

Den blonde, høye og atletiske Charlene har uunngåelig blitt kalt «den neste Grace Kelly». Kate, som gifter seg med yndlingen i det britiske kongehuset, vil selvsagt gå sine egne veier, men vil for alltid ha Dianas skygge ved siden av seg tror Norén Isaksen.

Den største forskjellen på de to avdøde prinsessene og de kommende prinsessene er at Kate og Charlene er langt mer forberedte i sine roller enn sine svigermødre.

Både Grace Kelly og prinsesse Diana er ansett som noen av de vakreste prinsessene gjennom tidene. Deres skjebner endte begge i fatale bilulykker der de omkom. Begge døde relativt unge og vakre, og sånn vil de selvsagt også alltid bli husket.

Filmstjernens skjebne
Grace Kellys private liv ble slått opp i tabloidene titt og ofte, og gjerne ble kjærlighetslivet til den populære og Oscar-belønte skuespillerinnen ofte omtalt. Skandaler om utroskap og forhold til kjente menn var bare noe av sladderen hun måtte tåle.

Som prinsesse Diana er Grace Kelly udødelig like mye for sine mange filmroller som for giftermålet til fyrst Rainier. De to møttes under filmfestivalen i Cannes i 1955, og litt over et halvt år senere fridde han til den populære skuespillerinnen. Ni måneder etter det store bryllupet i 1956, som ble fulgt av ti millioner verden over, kom prinsesse Caroline til verden.

Det var helt nødvendig for fyrsten å produsere en arving til miniputtstaten - hvis ikke ville landet gå tilbake til franske myndigheter. Det ble ikke noe problem, i 1958 kom Albert til verden og noen år senere prinsesse Stephanie.

Det var Graces yngste datter som var med da den fatale bilulykken fant sted rett ved grensen Frankrike/Monaco i 1982. Grace fikk en illebefinnende og besvimte, noe som førte til at hun mistet kontroll over bilen. Hun kom aldri mer til bevissthet og døde 52 år gammel. Stephanie var bare 16 år da ulykken inntraff, også hun ble sterkt skadet, men overlevde.

Notorisk skjørtejeger
På lik linje med faren tok det sin tid før skjørtejeger Albert fant seg sin utkårede. Fyrstedømme ble faktisk så fortvilet over at det varte og rakk, at de i 2002 endret loven slik at en av Alberts søstre eller deres barn kunne ta over troen hvis Albert ikke produserte en arving.

I sommer uttalte riktignok både Charlene og Albert at de ønsker seg familie, så er arving vil mest sannsynlig komme fra fyrsten selv (han har for øvrig også to barn utenfor ekteskapet, som ikke har krav til tronen).

I begynnelsen av juli neste år står deres bryllup - og det vil bli holdt både en borgerlig og en religiøs seremoni over to dager, akkurat slik tradisjonen tilsier og slik fyrst Raninier og Grace Kelly også ble viet.

Så gjenstår det å se hvordan neste sommers nye rojale tilskudd i det britiske kongehuset og det lille fyrstedømme vil prege fremtiden i henholdsvis verdens største og et av verdens minste monarkier.

Les også:Nå er det bryllupskrig