(SIDE2): CNNs kongereporter Victoria Arbiter klarte ikke å skjule sin glede da nyheten kom om at hertuginne Kate hadde født en gutt mandag kveld.

- Jeg kan ikke tro at vi endelig, etter all denne ventingen, vet at vi har fått en gutt, sa hun like etter at fødselen ble annonsert.

- Min første tanke var, det må jeg si, er hvor perfekt Kate er som kongelig. Mange kvinner fra den britiske kongefamilien har gjennom historien hatt panikk over å ikke kunne få en gutt. Og her er vi - Kate gjorde det den aller første gangen, sa Arbiter ifølge Huffinton Post.

Se klippet her:

HTML EMBED

Kommentaren kan oppfattes som kjønnsdiskriminerende, og debatten raser. Her er noen av kommentarene:

«For en tåpelig og kjønnsdiskriminerende kommentar.»

«Tror hun vi lever på 1600-tallet»

«Henry VII hadde elsket henne.»

«En CNN reporter burde ikke antyde at en mor er mer «fantastisk om hun får en gutt istedenfor en jente. Kongelig baby eller ikke.»

«Er dette 2013 eller 1613? Reglene for arverekke har endre seg, og i de siste årene har dronning, som er kvinne, ledet monarkien. For en kvinne å antyde at det å få en gutt er bedre enn en jente, er irriterende.»

Og det har denne kommentatoren rett i. Allerede i 2011 ble det kjent at dronning Elizabeth støttet plsnene om å fjerne forskjellsbehandling mellom kjønn i lovene som regulerer arveretten til den britiske tronen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Hun lot det bli kjent at hun stod fullt og helt bak planene om å forandre lovgivningen, slik at det første barnet som hertugparet av Cambridge eventuelt ville få, skulle følge sin far i arverekken uavhengig av kjønn.

Lovene har i 300 år regulert det slik at menn går foran kvinner, og at tronarvinger mister arveretten dersom de gifter seg med noen som ikke er protestantisk kristen. For dronningens egne barn betyr dette at prinsene Andrew og Edward (og deres barn) i dag står foran sin eldre søster Anne i arverekken.

Statsminister David Cameron har hatt en stor jobb foran seg, endringen måtte skje i alle de 16 samveldelandene; Dronning Elizabeth er i tillegg til å være dronning i Storbritannia og Nord-Irland, også statsoverhode i 15 andre tidligere britiske kolonier, deriblant Canada, Australia og New Zealand.

Det var nyheten om at Kate og WIlliam ventet barn som satte fart på lovendirngen. Og det har vært mild skuffelse over at det ble en gutt og ikke en jente i visse kretser, skriver Daily Mail. Den eventuelle nye prinsessen ville ha blitt den første i britisk historie som ble født til å bli dronning, noe som hadde blitt bejublet blant modernistene.

Selv om den nye loven viste seg å ikke bli gjeldende for hertugen og hertuginnens barn, så vil det likevel spille en stor rolle for de andre kongelige i Storbritannia.

Hadde sin første natt sammen
London (NTB-AFP-Reuters): Prins William, hans kone Kate og deres førstefødte hadde sin første natt sammen etter at slottet mandag kveld kunngjorde at Storbritannia har fått en ny framtidig konge.

Til langt på natt presset jublende folkemengder seg mot porten til Buckingham Palace mens champagnekorkene spratt. Fokus for all oppmerksomhet var det gylne staffeliet foran dronning Elizabeths slott med den korte kunngjøringen.

«Vi kunne ikke vært lykkeligere», het det kort og godt i kunngjøringen som den nybakte faren sendte ut da fødselen var vel overstått.

Gutten, som veide 3,8 kilo, er parets første barn, og han ble født på St. Mary's sykehus i London mandag.

Prins William var til stede under fødselen. Hans far, prins Charles, sier han er stolt over å ha blitt bestefar for første gang.

– Jeg og min kone er overlykkelige over at mitt første barnebarn er kommet til verden, sier prinsen.

Tredje i rekka

Den nye babyen blir den tredje i den britiske arverekken, og nå begynner for alvor gjetteleken om hva den framtidige kongen skal hete.

Etter at det var klart at Kate hadde fått et guttebarn, og at navnet Alexandra ikke lenger var aktuelt hos bookmakerne, kom det fram at de spillegale britene har satset mest på George og James, begge tradisjonsrike britiske kongenavn.

Uansett vil han også vært kjent som prinsen av Cambridge. Hans foreldres offisielle titler er hertugen og hertuginnen av Cambridge.

Publikum og fotografer ventes å få det første glimtet av den nye arveprinsen på trappa til St. Mary's sykehus når paret om noen dager reiser hjem.

Kate og William ankom sykehuset i Paddington i London klokka halv fem mandag morgen. Det britiske hoffet opplyste på formiddagen at fødselen var i gang, og at alt forløp på normalt vis.

Fødselen skjedde klokka 16.24 lokal tid, men nyheten ble ikke offentliggjort før fire timer senere.

Feiring og gratulasjoner

Viktige landemerker i London, som London Eye og BT Tower, ble lyst opp i rødt, hvitt og blått for å feire fødselen, og britiske aviser fylte forsidene med nyheten. Tabloidavisa The Sun endret for anledningen navnet sitt til The Son.

Statsminister Cameron kaller fødselen en fantastisk nyhet som vil bli feiret over hele Storbritannia og resten av Samveldet.

– Kongefamilien kan vite at en stolt nasjon feirer med et stolt og lykkelig par i kveld, sier Cameron til BBC.

Gratulasjoner strømmet i løpet av kvelden og natta også inn fra resten av verden. USAs president Barack Obama og hans kone Michelle var blant de første til å gratulere, og Canada var først i gratulasjonsrekka av de 15 samveldelandene som arveprinsen blir konge i.

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyser informasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Styrker monarkiet

Verdenspressen har ventet utenfor sykehuset i flere uker. Det har også de mest ihuga kongetilhengerne, gjerne drapert i britisk flagg.

Fødselen til den nye arveprinsen fyrer opp under den nye populariteten som det britiske kongehuset nyter etter et lavmål i tida da prinsesse Diana døde i en bilulykke, ett år etter at hun ble skilt fra prins Charles. Kongehuset ble da beskyldt for å være ute av kontakt med folket.

Men dronningens diamantjubileum og Kates og Williams bryllup har begge bidratt til at det lille republikanske mindretallet i Storbritannia har tapt terreng de siste årene. Og prinsefødselen vil uten tvil styrke monarkiet ytterligere framover.