(SIDE2): Regjeringen vil innføre 18-årsgrense på solarium, og alle ungdommer kan bli nødt til å vise legitimasjon ved solstudioene.

Tidligere Frøken Norge-vinner og modell, Kathrine Sørland mener regjeringen bør bruke tiden sin på viktigere ting, og at unge må få vurdere risikoen ved kunstig sol selv.

- Alle vet at det er usunt med overdreven soling, både i solarium og utendørs. Det er jo ikke akkurat aldersgrense på å sole seg ute, sier hun til Rogalands avis.

Bevisst på farene
Sørland har vært frontfigur for landets største solsenterkjede, men har de siste årene vært i konflikt med kjeden over avtalens varighet.

Sørland sier hun har solt seg i moderate mengder opp gjennom årene, og at hun alltid har vært bevisst på helsefarene. Hun tror kunnskap om soling både i solarium og utendørs har blitt bedre med tiden, og at dette gjenspeiler seg i dagens ungdom.

- Foreldre lærer barna at de må bruke solfaktor i solen. Hvis de ønsker å sole seg i solarium, må de være i stand til å legge sammen to og to.

Sørland ser ingen problemer med at unge bruker solarium, så lenge det gjøres med måte.

- Det handler om å bruke sunn fornuft.

Fornuftig
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sendte ut et høringsbrev om aldersgrensen denne uken. Bakgrunnen for forslaget er internasjonal forskning som viser at solariebruk øker kreftfaren, særlig når man begynner tidlig.

Seksjonsoverlege Bjarte Steinkjer på hudavdelingen ved Stavanger Universitetssykehus sier det ikke er farligere for ungdom enn voksne å bruke solarium.

Han mener likevel at det medisinsk sett vil være fornuftig med en aldersgrense.

- Skal man gjøre noe som kan skade over tid, er det et poeng å utsette det så lenge som mulig, sier han.

Høringen om aldersgrense kommer etter krav fra Kreftforeningen og Statens strålevern. Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, sier barn og unge er særlig sårbare for UV-stråling, og at det derfor er viktig å begrense risikoen for denne aldersgruppen.

- Det kan blant annet gjøres ved at solarium får økt aldersgrense, sier hun.

Les flere nyheter fra Rogalands Avis her.