Gå til sidens hovedinnhold

Vet du hvem hun er?

Oscar-nominerte Kathryn Bigelow er den eneste, suksessrike kvinnelige actionregissøren.

(SIDE2:) Kathryn Bigelow kan vinne Oscar for sin film «The Hurt Locker». Undertittelen er «War Is a Drug» og er et skikkelig adrenalinkick samtidig som den er en berettelse om deltakelsen i Irak-krigen.

Les anmeldelsen:Krig som dop

Bigelow vant nylig Directors Guild Award for jobben og dermed er hun favoritt til å hente hjem Oscar som hun også er nominert for.

Hun kjemper for den mot sin egen eksmann som er ingen ringere enn James Cameron. Cameron har dog vært gift fem ganger. Hans siste og nåværende ekteskap med Suzy Amis (fra «Titanic») har vart i 10 år.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Et artig trivia er at han også har vært gift med en av Hollywoods største actionprodusenter, Gale Ann Hurd.

Gode venner med eksmannen
Bigelow og Cameron var gift i tre år og har tydeligvis en gemyttlig tone. De stilte mer enn gjerne opp på bilde sammen da hun vant regissørenes heder fremfor han under Directors Guild Awards. Så er hun også første kvinne som har fått prisen og hun er fjerde som er nominert til Oscar for beste film og beste regissør.

Den 58 år gamle Kathryn Bigelow er også den kvinnen i Hollywood som har laget mest actionfilmer. Bigelow er ikke redd for de store eksplosjonene, noe hennes tidligere filmer som «Point Break» og «K 19 – The Widowmaker» vitner om. Hun har utforsket sci-fi i «Strange Days» med Ralph Fiennes og skrekksjangeren. Siste film er for øvrig skrevet og produsert av James Cameron.

Bigelow har castet de tøffeste actionkarene som Tom Sizemore og Harrison Ford.

Siden hun er kvinne, har Bigelow møtt sine motforestillinger i actionsjangeren. Det var nok ikke tilfeldig at det tok henne sju år fra «K 19» ble en flopp til hun fikk et stort actionprosjekt igjen. Selv sier hun at hun ikke tente på prosjekter hun ble tilbudt.

- Jeg synes ikke mitt kjønn skal være i veien for å lage den type filmer jeg ønsker å lage, har hun uttalt.

Hakket tøffere?
Men kanskje er det slik at hun må være hakket tøffere enn alle andre på filmsettet. Da de filmet «The Hurt Locker» i Jordan fortalte manusforfatter og co-produsent Mark Boal denne historien om da Bigelow ville skyte en scene fra toppen av en sanddyne i atskillige varmegrader.

- Det var en rekke tøffe folk på settet, tidligere SAS fra Storbritannia, en rekke unge og meget veltrente skuespillere. De bare la seg ned langs veien og sa «Ikke i helvete om jeg tråkker opp denne bakken». Da vi kom til toppen, var Kathryn allerede der.

- Jeg er ung, jeg er i god form og jeg var utslitt, sier skuespilleren Jeremy Renner. Renner er nominert til sin første Oscar for hovedrollen i «The Hurt Locker».

Paradoksalt nok beskriver flere av mennene hun har jobbet med Bigelow som en vakker og myk kvinne. Noen sier hun minner dem om Audrey Hepburn. Men Bigelow blir selvfølgelig, og spesielt av media, møtt med nysgjerrighet på hvorfor hun velger å jobbe i de filmsjangrene hun gjør som er definitivt maskuline.

Den tidligere maleren har dette svaret.

- Jeg har tilbrakt mye tid med å fundere på hva jeg er god på og jeg mener selv det er å utforske og dytte på mediet film. Det handler ikke om å overstige kjønnsroller eller filmsjangre, har hun sagt.

SE VIDEO AV THE HURT LOCKER

HTML EMBED
video_embed(12756,1);
Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken