(SIDE2): Kvinner som slutter å jobbe minst en måned før fødselen har fire ganger mindre sannsynlighet for å måtte ta keisersnitt. Det er fordi de er mindre trøtte og engstelige, forklarer australske forskere.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Ro hjelper
Kvinner som føder ved keisersnitt blir liggende lenger på sykehuset, trenger mer oppfølging og har økt risiko for komplikasjoner som følge av operasjonen. De bruker også lengre tid på å komme seg sammenlignet med personer som føder naturlig, skriver The Sydney Morning Herald .

Fødselsleger i Australia anslår at grunnest til at stadig flere tar keisersnitt, skyldes økninge i antall eldre mødre og at stadig flere blir overvektige.

Tidligere studier har vist at gravide som får mindre enn seks timer søvn per natt, har større sannsynlighet for å velge eller akseptere å ta keisersnitt.

- Hvis en kvinne kan slappe av i tiden før fødselen, vil hun ha lavere stressnivå og være bedre forberedt til å holde ut en fødsel, sier doktor Hannah Dahlen ved «NSW Midwives Association».

Depresjon påvirker
En norsk studie som er utført ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, viste at kvinner som ønsker å føde med keisersnitt ofte har hatt angst eller depresjon.

80 prosent av kvinnene i studien hadde tidligere hatt angst eller depresjon. 32 prosent hadde hatt spiseforstyrrelser, og 72 prosent hadde vært utsatt for overgrep.

LES MER: Deprimerte tar keisersnitt

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!