Gå til sidens hovedinnhold

Tyrkisk trivsel i Kemer

I Kemer kan du bare nyte sol og strand på et femstjernes hotell, men det ville være litt synd.

HTML EMBED

Strendene i Kemer-området hadde besøk av eminente badegjester som Kleopatra og Aleksander den store allerede for mer enn 2000 år siden. Selv om de to herskerne ikke akkurat var på charterferie på Antalya-kysten, nøt de omtrent samme utsikten over Tahtali-fjellet som jeg gjør idet føttene mine etterlater seg mørke fotspor på strandpromenadens varme betong.

Jeg har nettopp tatt et morgenbad på hotellets private strand og er på vei opp til frokost. Der venter rad på rad med fersk frukt, nylaget meze (småretter), egg, pannekaker, rundstykker og så klart det lille søte – boller fylt med turkish delight.

Tyrkia er raskt blitt blant nordmenns store feriefavoritter, og det er ikke underlig at turen går til Antalya-kysten for stadig flere av oss. Området har milevis med forlokkende strender, hvorav svært mange har fått økomerket Blue Flag. Her er paradisiske bukter, store fredede naturområder, spennende historiske ruiner, grønne pinjeskoger, et utall myter og eventyr, billige femstjernes hoteller og ikke minst den berømte tyrkiske gjestfriheten.

Ut av hotellboblen
Rixos Tekirova er ett av mange såkalte ultra-all-inclusive-hoteller i distriktet Kemer. Her kan du kose deg med svømmebasseng, strand, tyrkisk bad, treningsrom, bar, underholdning og evige mengder med deilig mat og drikke.

Fra en knallblå himmel skinner sola nesten året rundt. Du har rett og slett alt en vinterblek nordmann kan ønske seg akkurat her og akkurat nå, men utenfor hotellområdet venter opplevelser av helt andre slag, som man også bør få med seg.

– Her skulle jeg gjerne ha bodd, utbryter en av de norske damene i følget da vi kommer ut fra pinjeskogen og ser panoramautsikten over det som en gang var Phaselis havn.

Kanskje var det også det Aleksander den store tenkte da han og troppene hans kom marsjerende hit i år 333 før Kristus. Phaselis ble bygget i det syvende århundret før Kristus, og ligger fortsatt midt mellom eviggrønne trær og to av Kemers aller vakreste strender. De tre naturlige havnene kunne ta imot skip fra hele verden og dette ble derfor en av romernes viktigste havnebyer.

Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan livet må ha vært her. Byen må ha bugnet over av eksotiske krydder og spennende varer. Damer og menn i romerske gevanter har gått rakrygget ut og inn av markedsplasser, til og fra amfiteateret eller inn og ut av de mange tyrkiske badene. På stranden flørtet helt sikkert kapteinene med byens unge skjønnheter. Det må ha vært et godt sted å være.

På tyrkisk vis
Området som i dag kalles Kemer består av landsbyene Tekirova, Camyuva, Göynuk og Kemer med sistnevnte som det naturlige hovedsetet.
Byen Kemer, som tidligere var en liten fiskelandsby, kan ved første øyekast se litt firkantet og oppkonstruert ut, men den gode stemningen kommer fort snikende. Ute i hovedgatene sitter butikkinnehavere med klappstoler og småbord og spiller backgammon. Mellom butikkene springer menn med fat fulle av chai-glass. Én etter én får spillerne hvert sitt glass med den tyrkiske, sorte og gjerne søte teen. Kommer det kunder, bestilles nye glass chai, mens varer og pris diskuteres høylytt.

Litt lenger borte i gata er det marked. Her selges det suvenirer, klær, sko, frukt og grønt. Jeg tusler rundt sammen med lokalbefolkningen som gjør unna ukens storhandel, mens jeg liksom verdensvant prøver å prute ned prisen på en kurv ferske jordbær. Det er fånyttes. I Tyrkia pruter man visstnok ikke på frukt.

Det store uhyret
Det lukter smør og jeg tenker på pannekaker når jeg tar de siste skrittene opp steintrappstien som fører oss til Yanartas i Olympos nasjonalpark. Det finnes et utall fjelltopper og områder som historisk er blitt kalt Olympos, men tyrkerne hevder hardnakket at dette er det originale Olympos – Gudenes fjell. Beviset mener de befinner seg akkurat her vi er nå.

Sola går ned bak fjellet og skumringen tar sakte over. Mens lyset fra himmelen dempes, blir de små lysende flammene på bakken mer synlig. Ifølge myten er det her den greske helten Bellerofon og hesten Pegasus vant over uhyret kimæren. Sistnevnte hadde et løvehode foran, et geitehode på midten og et flammekastende dragehode bak. Ikke et uhyre man har lyst til å møte akkurat.

På fjellskrenten her vi står, er det over tjue hull der flammene står ut. Vandrere har i titusener av år stekt sitt kjøtt eller varmet sin te her. Flammene ble til og med brukt som et slags naturlig fyrtårn, og veiledet båter på vei inn til for eksempel Phaselis, Olympos by og de andre oldtidsbyene i området.

Det er deilig med alt inkludert og luksus på alle kanter, men ikke glem deg helt bort i den moderne og oppkonstruerte virkeligheten som turismen gjerne pakkes inn i. Rett bortenfor venter mytene, naturopplevelsene, historien og ikke minst en flik av det virkelige tyrkiske livet.

Reiser & ferie dro til Kemer med Jomfrureiser.

Fakta om Kemer

Land Tyrkia
Folketall 36 000 (Tyrkia ca. 73,5 millioner)
Valuta 1 ny tyrkisk lire (TRY) = ca 3,13 NOK
Telefon +90
Tidsforskjell + 1 time

Turistinformasjon til Kemer

> www.visitkemer.org
> www.goturkey.com

Slik kommer du til Kemer

Tyrkiareiser, Detur, Ving, Star Tour, Oska travel, Solfaktor og Jomfrureiser tilbyr alle pakketurer til Kemer med avreise fra til sammen tolv norske flyplasser. Ellers har Norwegian direkteruter fra Oslo til Antalya og Turkish Airlines flyr fra Oslo med mellomlanding i Istanbul.

Sov godt i Kemer

Vi bodde godt på Rixos Tekirova, som er et femstjernes alt inkludert-hotell rett ved landsbyen Tekirova.
Amara er en annen 5-stjernes hotellkjede i Kemer-området, med blant annet egen strand, dyrehage og alt inkludert.
Reiser du på egenhånd, er Kemer godt representert på de store hotellsøkemotorene, og du finner også en oversiktlig liste over overnatting i ulike klasser her.

Spis godt i Kemer

Tyrkisk kjøkken byr på en smaksrik miks av matkulturer fra arabiske land, middelhavsområdet, Asia og Afrika med retter som köfte (kjøttboller), pide (en slags tyrkisk pizza), meze (småretter av for eksempel fylte oliven, oster, ovnsbakte grønnsaker med mer) og ikke minst kebab i utallige varianter.
I området som heter Ulupinar finnes det mange spennende restauranter ved elven inne i skogen. Her ligger du i sofaer, kan røyke vannpipe og nyte fersk fisk rett fra elven. Et besøk her passer før eller etter utflukt til Chimera – de evige flammene på gudenes fjell.

Verdt å vite i Kemer

* Du må ha visum for å komme inn i Tyrkia. Det kan kjøpes på flyplassen, men du bør da ha med deg nøyaktig 15 € i kontanter.
* De fleste hotellene blir veldig glad for betaling i euro og de fleste priser på utflukter gis i denne valutaen.
* Dolmus, de lokale minibussene, er en kjekk transportmåte fra by til by. De går hele døgnet og opererer med faste, lave priser.
* Bestill en ayran til frokost! Drikken er laget hovedsakelig av yoghurt, balanserer magen og gir en god start på dagen.

5 anbefalinger til Kemer

1. Hjem til nissen

Myra er kjent for sine vakre graver hugget inn i selve fjellet, og for å være St. Nikolas bispedømme. Det var herfra den «ekte» julenissen hjalp folk som trengte det og delte ut gaver til fattige barn.

2. Undervannsbyer

Langs den nordlige kysten av øya Kekova kan du finne oldtidsbyer som er sunket helt eller delvis under havets overflate, og det krystallklare vannet gir god sikt fra båt. Turistbåtene har glassbunn, slik at du kan se ruinene best mulig.

3. Aktiv ferie

Blir du fort rastløs, er det er mye å ta seg til i strøket. Vi anbefaler blant annet naturskjønn juving i Göynük Canyon, dykking etter skipsvrak utenfor Kemer-kysten, mountainbiking i Taurusfjellene eller vandretur langs Lykiaveien.

4. Herlige hammam

De fleste hotell i Kemer-området med respekt for seg selv tilbyr tyrkisk bad, såkalte Hammam. Sett deg litt inn i prosedyren på forhånd, og nyt behandlingen som virkelig renser opp.

5. Opp i høyden

I 2006 bygde Kemer Europas lengste gondolbane. Den tar deg med over deler av Olympos-Beydaglari nasjonalpark til toppen av Tahtali som rager 2365 meter over havet. PS: Hold utkikk etter steinbukkene som lever i fjellene her oppe.

Tyrkias 11 beste strender

1. Ölüdeniz, Fethiye
Tyrkias mest kjente og populære strand er stor nok (8,5 km lang) til å ta imot de store mengdene av besøkende som hver sommer invaderer området. Den ligger knapt en mil fra Fethiye, med høye fjell i bakgrunnen som trekker til seg mange hang- og paraglidere.
Ölüdeniz betyr noe sånt som «rolig hav», og henter navnet sitt fra den skjermede lagunen i vestenden av stranden. Her er det havblikk selv under de verste stormene.
Sjekk: Den 500 km lange Lykia-leden starter i Fethiye, og ender opp i Antalya. En vakker vandretur som kan gjøres etappevis.

2. Side, Antalya
En gang var dette en svært idyllisk, tyrkisk middelhavslandsby, med urørte strender samt arkeologiske attraksjoner forbeholdt de få. I dag er Side en turistmaskin, men mye av sjarmen er likevel beholdt. At byen i sommermånedene innvaderes av mennesker skyldes den nesten perfekte stranda, samt de mange restaurantene og barene i sjøkanten og den store variasjonen i overnattings-alternativer. Den beste tiden på stranda er april, mai, tidlig juni og oktober.
Sjekk: De romerske ruinene like utenfor Side er verdt opptil flere besøk.

3. Alanya
Allerede for 800 år siden var Alanya kjent som et attraktivt feriested. Hit kom mennesker fra de omkringliggende områdene for å nyte det varme klimaet og ikke minst ankre opp skipene sine i den gode havna. I dag er det de endeløse strendene som lokker, samt byens pulserende natteliv.
Sjekk: Damlatas-hulene skal etter sigende være spesielt gunstig for astmatikere, men Seljuk-slottet som ruver over byen er en minst like spennende attraksjon.

4. Olympos, Antalya
Stranda er liten, men ligger usedvanlig vakkert til blant bartrær, ruiner av tidligere marmortempler og sitruslunder. Olympos finner du 80 km sørvest for Antalya, først «oppdaget» av backpackere, og gjort verdenskjent (og populært) takket være den spesielle innkvarteringen i tretoppene. Mest kjent er Kadir's Tree House.
Sjekk: Naturfenomenet chimera (Yanartas) er ikke like imponerende som tidligere. Den naturlige ilden fra jordens indre har avtatt, men den evige flammen i fjellsiden cirka syv km fra landsbyen er fremdeles et fascinerende skue.

5. Patara, Fethiye
På denne stranda, nærmere 20 km lang og 50 meter bred, kan du garantert finne deg en uforstyrret plett uansett på året. Fordi området er lite utbygd med hoteller er det også få turister som finner veien hit.
Noen særlig utbygging vil neppe skje i fremtiden heller, fordi tett opp til strandsonen er det fullt av arkeologiske skatter. Her ligger for eksempel ruinene av et gammelt romersk amfiteater, samt et nekropolis, en basilika og gamle offentlige bad fra den gang Romerriket strekte seg inn i Tyrkia. For øvrig er julenissen – eller Sankt Nicolas – fra Patara. Her ble han født, men flyttet senere til Demre, der han ble utnevnt til biskop og senere verdenskjent for sine gode gjerninger.
Sjekk: De mange små pensjonatene og enkle hotellene i strandas umiddelbare nærhet gir svært god valuta for pengene

HTML EMBED

6. Iztuzu, Dalyan
Kjent for sine skilpadder (iztutu på tyrkisk), 13 km fra byen Dalyan, ligger ikke Iztuzu akkurat utenfor allfarvei, men stranda er fremdeles en av landets absolutt beste. Størrelsen og karakteren er i behold, og den ligger såpass langt unna større byer at det sjelden er folksomt her. Og skulle det bli trangt om plassen er det bare å vandre litt lengre vestover, hvor du lett finner ditt eget lille strandområde.
Sjekk: De spesielle gravkamrene i fjellsiden samt Caunos-ruinene fra cirka 3 000 f. Kr., med et utendørs amfiteater som rommer 5000 sitteplasser, bør besøkes.

7. Bodrum, Bodrum-halvøya
Denne havnebyen, også kalt Halikarnassos, er populær blant seilende. Her finner du også Mausoleet fra 351 f. Kr., et av verdens originale syv underverker, samt et par bra strender midt i byen. Men de beste ligger like ved på halvøya.
Bodrum er en livlig by, kjent for sitt friske natteliv. Skal du tidlig i seng, og sover lett, ja da har du et problem, også ifølge myndighetene. For som delstatsguvernøren en gang uttalte: – Vil du ha det stille, ja da bør du dra et annet sted.
Sjekk: St. Peter-slottet er i tillegg til mausoleet spennende. Ikke minst for den historie- og dykkeinteresserte. Det inneholder nemlig verdens fremste museum for undervanns-arkeologi.

8. Kemer, Antalya
Hit kommer du for å ha strendene alene. De består hovedsakelig av små rullesteiner, med et par unntak for sandstranda ved Yörük-parken. Det fins ingen store severdigheter i eller rundt Kemer, men vannet er varmt, og strendene innbydende. Byen er bygget opp rundt sol- og strand-turisme, men skal du på oppdagelsesferd er det ikke så langt til for eksempel Olympos eller Termessos.
Sjekk: Termessos (67 km unna) har en historie som går tilbake til Aleksander den Stores dager, med et romersk amfiteater som savner sin make i denne delen av Middelhavet.

9. Pamucak, Efesos
Selv om sørsiden av stranda er omkranset av digre resort-hoteller gjør den offentlige delen i nord sitt til at den sjelden føles trang. Sanden er myk, og Egeerhavet midt imot sender stadig digre bølger inn mot land som gjør vannet friskt og innbydende.
Sjekk: Oldtidsbyen Efesos er en av de best bevarte fra Romertiden, som gjør et besøk der et must.

10.Konyaalti, Antalya
At stranda ligger midt i byen gjør at du raskt kan stikke innom de mange barene og restaurantene i dens umiddelbare nærhet. Konyaalti er ellers såpass stor at selv i helgene med mange mennesker er det godt med plass. Barer og kafeer i landsbyen rundt er i hovedsak besøkt av (godt bemidlede) tyrkere. Verken nyrike russere eller tyske pakketurister synes å være interessert.
Sjekk: Vest på stranda er det et akvarium samt vannsklier. Du kan også ta en ekskursjon inn i de dramatiske Bey-fjellene som ligger like bak.

11. Icmeler, Marmaris-bukten
Omringet av vakre, grønne åskammer er Icmeler – om enn liten – flott og innbydende. Men det blir ofte trangt om plassen her. Det skyldes i hovedsak innrykket fra Marmaris like ved, der stranda er ganske så dårlig. Icmeler-stranda er bare noen hundre meter lang, men den fine promenaden i strandkanten går helt til ellers trivelige og langt større Marmaris, med sine basarer og trivelige kaiområde.
Sjekk: Dra ut på havet i en klassisk tyrkisk gület, som minner om de arabiske dhowene. En fin adspredelse, og en måte å slippe unna heten som ofte bygger seg opp inne på land.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken