Gå til sidens hovedinnhold

Fant datteren etter elleve år

Barnefaren, som bor i Norge, har brukt de siste elleve årene av sitt liv for å lete etter datteren verden over.

Norskamerikaneren Brozzi Lunetta møtte moren til datteren sin for mer enn elleve år siden. De giftet seg og fikk i 2001 et felles barn.

TIPS til saken? Kontakt: Vaktsjef@Nettavisen.no

Men da barnet var ett år, forsvant moren til Norge.

I et tidligere intervju med Nettavisen uttalte den fortvilte faren at han har ofret alt for å finne henne og aldri gir opp.

- Alt jeg ønsker er å ha tid med datteren min som andre mennesker. Jeg savner henne noe helt ufattelig, sa Brozzi til Nettavisen.

Les også: USA krever norsk svar

Har lett i elleve år
Brozzi Lunetta, som bor i Norge, har brukt de siste elleve årene av sitt liv for å lete etter datteren verden over.

I 2003 ble han kastet ut av Norge da han var på sporet av datteren og barnemoren her til lands. Lunetta fikk den gangen ikke innvilget arbeids- og oppholdstillatelse, til tross for at han var tilkjent foreldreansvaret i amerikansk rett.

Til Nettavisen sa Lunettas daværende norske advokat, Ellen Moen, følgende:

- Dette er en utvisning og jeg er nærmest målløs. Hvis vi ser bort fra de voksne i denne saken, er dette et barnevern og en behandling av barn som er under enhver kritikk. Den eneste som er i stand til å drive denne saken fremover, er faren, og han ber jo bare om å bli i landet til barnet er funnet.

- Les egen sak: Etterlyst for kidnapping

Funnet i Australia
- Jeg kommer aldri til å slutte å lete etter henne, uttalte den fortvilte barnefaren til Nettavisen den gangen.

Men nå er letingen endelig over.

Mandag fant nemlig Lunetta henne i Australia. Et australsk TV-team fulgte hendelsen da faren fant datteren og moren ved et hus i Sydney.

- Det er på tide vi tar en prat, er det første Brozzi Lunetta sier til barnemoren.

Etter en stund henvender han seg til datteren, som ikke aner hvem mannen som har dukket opp er.

- Jeg er lei for dette. Det er ikke min feil. Jeg har et fotografi her fra da du fylte ett år. Du har en liten bror på åtte uker. Vi bor på en gård i Norge. Jeg har video av deg og meg sammen. Det hele første året av ditt liv, var du sammen med meg, sier Lunetta i innslaget.

Les også: Jager datter i Norge

Mor etterlyst
Mandag hadde de tre samtaler sammen. Moren til jenta er norsk, og håpet var å få til et møte på det norske konsulatet. Brozzi håper datteren og moren vil flytte til Norge, hvor hun har familien sin.

Reporteren som var med under konfrontasjonen forteller at hun pratet med moren etter at kameraene var slått av, og ifølge henne skal ikke barnemoren ønske å flytte tilbake til hjemlandet.

- Det er vanskelig å si hva som vil skje videre, sier reporteren.

- Hadde meget gode grunner for å forlate barnefare
Nettavisen har vært i kontakt med den norske kvinnens advokat, Tord Jordet.

- Denne saken har to sider, og foreløpig er det kun den ene parten som har lagt frem sin versjon. Min klient hadde meget gode grunner for å forlate barnefaren, og at hun har måtte leve i skjul i mer enn 11 år viser hvilket alvor denne saken har.

- Fra vår side er det viktig å presisere at det er vår klient som hele tiden har hatt den daglige omsorgen for barnet, og at faren først fikk foreldreretten av en amerikansk domstol på et tidspunkt etter at hun hadde forlatt USA, og derfor ikke kunne ivareta sine og barnets interesser overfor retten. Vår høyeste prioritering er nå å få mor og barn trygt hjem til Norge slik at hun her kan imøtegå anklagene mot seg innenfor vårt rettssystem, opplyser Jordet til Nettavisen.

Dette er saken:

* Amerikaneren Brozzi Lunetta og en norsk kvinne fra Hamar-distriktet giftet seg i 1999.

* I 2001 fikk de barn sammen.

* Etter en tvist endte foreldrene opp med femti/femti delt samværsrett.

* Moren bortførte datteren fra California til Norge sommeren 2002.

* Moren er ble siktet for kidnapping, både i Norge og i USA, og internasjonalt etterlyst via Interpol.

* Brozzi Lunetta dro til Norge for å finne datteren sin, men i både Utlendingsnemnda og Oslo tingrett avslo i 2003 Lunettas søknad om å bli i landet, fordi Lunetta kun har turistvisum.

* Bakgrunnen for avslaget om arbeids- og oppholdstillatelse er at Oslo tingrett mente mannen like godt kunne sitte i USA og vente på at politiet jobber med å finne datteren.

* Oslo-politiet etterforsket kidnappingen, men henla saken i 2006.

* Brozzi Lunetta har aldri gitt opp å finne datteren. I 2013, hele elleve år etter bortføringen, møtte han henne i Australia.