Gå til sidens hovedinnhold

Så lett går barn med fremmede

Skremmende eksperiment viste sjokkerende resultat.

(SIDE2:) TV-selskapet ITVs morgen-TV Daybreak gjorde et eksperiment med barneorganisasjonen Kidscape.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

I samarbeid med flere mødre, viste Kidscape hvordan det er mer normen enn unntaket at barnet vil bli med en helt fremmed person. 7 av 9 barn gikk gladelig med den fremmede mannen når moren deres ikke så på.

Ble distrahert
Eksperimentet var arrangert slik at mødrene var informert og tok med seg barna på en avlukket lekeplass. Mens mødrene var på lekeplassen, fikk de en telefon fra produsenten og gikk dermed til side for å snakke. Barna visste ikke om eksperimentet.

Mens mødrene snakket i telefonen, ble barna kontaktet av en vennlig mann som fortalte dem at han hadde mistet hunden eller barnet sitt. Mannen snakket med ni barn og av dem ble sju villig med ham for å lete.

Barna var mellom fem og 11 år gamle.

HER KAN DU LESE FLERE RÅD

Brukte 90 sekunder
I gjennomsnitt brukte mannen et og et halvt minutt på å overtale barnet til å bli med ham. Den ene 11-åringen gikk avsted med mannen, før hun ombestemte seg og returnerte til moren. En sju år gammel gutt nektet først å bli med, men ombestemte seg.

- Det var forferdelig for meg å være med på eksperimentet. Jeg trodde ærlig talt at han aldri ville bli med en fremmed. Men han gikk så langt, så fort, sier Kerry, moren til en av sjuåringene som fulgte med mannen til ITV.

- Daybreaks eksperiment har vist oss de potensielle konsekvensene av at barna våre ikke blir lært godt nok hvordan de skal opptre i ulike situasjoner der de blir kontaktet av fremmede, sier Kidscape i en kommentar.

Kidscape understreker at alle foreldre bør innprente i sine barn at selv vennlige fremmede voksne som ber om hjelp, skal man si nei til.

Mange norske lokkemann-hendelser
Det siste året har det vært en rekke episoder rundt om i Norge der barn er blitt forsøkt lokket inn eller tvunget inn i biler. I oktober i fjor ble to gutter i 10-12-årsalderen forsøkt dratt inn i en hvit varebil i Drammen. I mars ble en ni år gammel jente som var på vei til skolen forsøkt lokket inn i en bil på Davanger med goderi, is og Nintendospill. I april opplevde små barn ved en skole i Tønsberg ved tre anledninger på ti dager å bli lokket med godteri. I Tromsø ble ei 5. klasse-jente forfulgt av en mannsperson i en bil, men jenta var oppmerksom og løp hjem. I mai ble en 10 år gammel jente forsøkt lokket inn i en bil med godteri i Stavanger.

Gjerningspersonen(e) har populært blitt omtalt som en «lokkemann».

SLIK SNAKKER DU MED BARNA:

- Barn vil stort sett ha stor tillit til voksne. Disse empatiske ferdighetene ser vi tidlig, sier forsker, dr. polit og spesialpedagog Åse Langballe ved Nasjonalkompetansesenter for vold og traumatisk stress.

Hun sier det kan være vanskelig å snakke med helt små barn under tre år om temaet fremmede fordi de ikke har utviklet en abstrakt tankegang. Mellom tre og fire-fem år skjer det imidlertid et utviklingssprang når det gjelder å tenke og forstå konsekvensene.

- I fireårsalderen forstår de fleste rent språk og en abstrakt tankegang, og det er viktig, sier hun.

Paradoksalt nok er det enklere å få med seg barn som er trygge på relasjoner til voksne. Åse Langballe, som blant annet har forfattet «Den dialogiske barnesamtalen. Hvordan snakke med barn om sensitive temaer» i 2011 mener at man bør være konkret, men at man ikke skal forklare hva et overgrep er, om det ikke har funnet sted.

- Det er viktig å si at det finnes voksne som gjør ting som ikke er lov og som de ikke skal gjøre med barn. Og at dette er noe som barn kan bli skremt av. Man kan godt benytte konkrete eksempler, som at barnet ikke må sette seg inn i en bil eller være med og få godteri. Når man ikke kjenner den som spør, skal man heller ikke bli med noe sted, sier hun.

Når man skal snakke generelt med barn om faren ved å bli med fremmede og følgene det kan få, bør man også forsøke å gjøre det uten å skremme barna for mye.

- Det er helt ok å understreke at dette er hendelser som skjer sjelden og at det nødvendigvis ikke vil skje med barnet. Samtidig skal du understreke at OM det skjer, så skal du si det til en voksen med en gang. Det er veldig viktig at barn føler at det er trygt å komme til en voksen om noe skulle skje eller de hører om andre barn det har skjedd noe med, sier Åse Langballe.

Ville du ha reagert om du passerte denne?

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken