(SIDE2): - Jeg heter Cormit og dette er Eva. Vi har dessverre vært på sykehus de siste tre ukene. Eva ble diagnostisert med kikhoste. Og det har vært et mareritt.

Australske Cormit Avital stryker datteren over ryggen mens hun snakker til kameraet. Videoen, som helseforetaket Gold Coast Health publiserte på sin Facebook-side den 4. april, har blitt delt nesten 8.000 ganger.

BBC er en av mange aviser som har omtalt saken.

Skrekkfilm-aktig hoste

Avital ble tilbudt vaksine mot kikhoste i uke 28 av svangerskapet. Hun takket nei, basert på at hun var frisk, spiste sunt og hadde trent gjennom hele svangerskapet.

- Jeg var sunn, i god form og spiste organisk mat, så jeg sa la meg være i fred, jeg trenger ikke den dritten, forteller Avital.

Etter hun fødte Eva var hun plaget med hoste, og gikk til legen. Der fikk hun vite at hun hadde fått kikhoste, og at hun hadde smittet datteren.

- Innen to uker ble Evas hoste skremmende. Skrekkfilm-aktig, hun hostet til hun ble blå, sprellet i hendene mine og fikk ikke puste.

Kan føre til dødsfall for spedbarn

Kikhoste er en svært smittsom sykdom som smitter ved såkalt «nærdroppesmitte» når man hoster.

Spedbarn er mest utsatt for komplikasjoner, og kan i verste tilfelle dø hvis de slutter å puste under hosteanfallene. Rundt tre av fire barn som får kikhoste før seks måneders alder, blir så syke at de må legges inn på sykehus, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Spedbarn har svekket immunforsvar og og svake luftveier, så ved smitte risikerer de lungebetennelse og kollaps av lungevevet. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at rundt 200.000 spedbarn dør av kikhoste årlig, sier Karin Rønning, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet til TV 2.

Avital forteller at hun selv kom over kikhosten relativt rask, mens det har vært langt verre for lille Eva.

- Det er så vondt å se på den lille babyen din som blir rød, blå og svart. Det er mye smerte for en liten baby som du elsker så høyt.

Nå oppfordrer Avital alle kommende mødre til å vaksinere seg.

- Hun er mitt første og eneste barn. Hvis jeg kunne skru tilbake tiden, ville jeg beskyttet meg selv.

(artikkelen fortsetter under videoen)

- Skulle alltid vaksinere babyen min

Doktor Paul Van Buynder ved Gold Coast Helath sa til BBC i forrige uke at det gikk bedre med Eva, og at hun kom til å få reise hjem innen et par uker.

Etter videoen gikk viralt har Avital presisert overfor Daily Mail at hun alltid hadde planer om å vaksinere Eva.

- Jeg skulle alltid vaksinere babyen min, jeg var bare skeptisk til å vaksinere meg selv mens jeg var gravid. Jeg tenkte bare «hvorfor trenger jeg dette nå?»

- Det handler om liv og død

Overlege ved avdeling for vaksine i Folkehelseinstituttet, Øystein Riise, mener foreldre som dropper å vaksinere barna bør tenke over en del problemstillinger som kan være farlige.

- Hele poenget med vaksiner er å bli immun mot alvorlige sykdommer uten å måtte gjennomgå sykdommen. Når man vaksineres så blir man immun en periode og i enkelte tilfeller hele livet. Sykdommer som meslinger og kikhoste kan være meget alvorlige og kikhoste kan for små barn føre til dødsfall, sier Riise.

LES OGSÅ: - Å reise med små barn innebærer stor risiko

Vaksinemotstander Sølje Bergman har vært åpen om at hun ikke vaksinerer sine barn, og har fått krass kritikk fra fagpersoner.

«Sølje Bergman er farligere for barn enn meslinger,» skrev stipendiat Kristin G-I. Mohn Stipendiat og professor Rebecca J. Cox ved Klinisk institutt i Bergens Tidende.

- Å diskutere følelser og synsing fører ingensteds. Vaksiner handler ikke om tro og følelser. De handler om liv og død, skriver de.


LES OGSÅ: Derfor blir du avhengig av alkohol