Gå til sidens hovedinnhold

Så ille blir sønnens Nord-Korea

Avhoppere og tre generasjoner av deres familier vil bli fengslet og drept av Kim Jong-un.

Kim Jong-il ledet verdens nest største hær frem til 17. desember 2011. Da han døde, var det sønnen Kim Jong-un som tok over de aktive troppene, paramilitære og reservetroppene på totalt 9,5 millioner soldater.

Kim Jong-un hylles som et militærstrategisk geni i hjemlandet, men antagelig har han ingen militærerfaring. I en «dokumentar» om den nye lederen, som ble vist på statlige kanaler søndag, skildres en uovertruffen strateg med ypperlige militære lederskapsevner.

«Den respekterte kamerat Kim Jong-un er fullkomment kyndig i alle militære strategier og utviser ypperlig militært lederskap», heter det i filmen, hvor soldater hopper av glede når de ser unge Kim.

HTML EMBED

Utrolige talenter

I likhet med sin far, som ble kreditert med de utroligste, nærmest guddommelige egenskaper, besitter Kim jong-Un også overnaturlige krefter.

Ifølge Nord-Koreas propagandaapparat var den unge lederen i stand til å kjøre bil allerede som treåring. Da han var åtte, kunne han lett manøvrere et kjøretøy på en hullete grusvei i 120 kilometer i timen.

Da han var 16, skrev Jong-un sin første avhandling om militær strategi. I prosessen sov han kun tre-fire timer hver natt og droppet ofte måltider til fordel for studiene.

Det er imidlertid lite guddommelig nestekjærlighet å spore hos den nye diktatoren. Etter alt å dømme blir livet til de hardt prøvede nordkoreanerne nå enda verre, skriver Los Angeles Times.

Henretter familier i tre generasjoner

Antagelig for å befeste sin maktposisjon, innfører den nye diktatoren nye regler som ytterligere vil begrense innbyggernes bevegelsesfrihet, skriver avisen. Personer som blir tatt i forsøk på å flykte fra regimet vil umiddelbart bli skutt. I tillegg skal tre generasjoner av avhopperens familie bli fengslet eller drept.

Kim Jong-un skal ha opprettet en egen spesialstyrke som har som eneste oppgave å jakte på potensielle avhoppere. Minst tre mennesker skal allerede ha blitt skutt og drept.

- Selv ikke under Kim Jong-il var det snakk om fange tre generasjoner familiemedlemmer. Men det skjer nå under Kim Jong-un, sier en anonym kilde til den sørkoreanske avisen Joongang Daily.

Strammer grepet

Ifølge LA Times styrer den unge lederen med jernhånd for å bli tatt seriøst av landets øvrige ledere til tross for at han bare er i 20-årene.

Straks etter farens død, ble landets grenser stengt, og det skal nå være forbudt å handle med utenlandsk valuta. Selv kinesiske yen er forbudt, selv om Kina er Nord-Koreas største støttespiller.

Telefonsamtaler inn og ut av landet via mobiltelefon, skal dessuten bli sperret av myndighetene, rapporterer Daily NK, en nettside som overvåker Nord-Korea.

- Jeg har ikke klart å ringe til Nord-Korea på mange dager, sier en kinesisk handelsmann nettsiden har snakket med.

Ifølge Daily NK går ikke det nye regimet av veien for å gripe direkte inn i innbyggernes oppførsel og væremåte. Da Kim Jong-il ble begravlagt i slutten av desember 2011, fikk ingen tilskuere lov til å ha på seg hodeplagg, skjerf eller votter til tross for at temperaturen bikket ned til -25 grader celsius. Årsaken skal ha vært at Kim Jung-un bestemte seg for å følge farens kiste uten hansker.

Med andre ord er det ingen tegn til bedring for innbyggerne i Nord-Korea, snarere tvert om. Det gjorde også Nord-Koreas forsvarskomité det klart da de uttalte at «... tåpelige politikere rundt om i verden bør ikke forvente seg noen endringer» før nyttår.

For å gi et innblikk i hvordan livet fortoner seg for innbyggerne i Nord-Korea har Side3 publisert et intervju fra Vi Menn med en av landets avhoppere.

Hans historie om henrettelser, sultedød og kannibalisme er like aktuell som den er grusom.

Klikk på bildet til høyre for å lese hele artikkelen.

Ingen tegn til endring

En spaltist i The Economist bruker kraftige ord i sin omtale av Nord-Koreas nye diktator, og skriver at det finnes ingenting å glede seg over i Kim Jong-ils bortgang:

- Den yngre Kim representerer den tredje generasjonen med stalinistiske diktatur i Nord-Korea siden 1948. Begravelsen til Kim Jong-il viste publikum at regimet nå støtter sønnen fullt ut, med hans onkler og tanter som regenter. Kontinuitet er uavviselig. Siden mer av det samme betyr mer elendighet for innbyggerne, finnes det ingen grunn til å være humørfylt.

Utover dette er det lite vi vet om Nord-Koreas nye leder. Selv hans alder er uviss, det antas at han er i slutten av 20-årene. I praksis hersker det imidlertid ingen tvil at Kim Jong-un, som sin far, fullt og helt har kontroll over Nord-Korea og alle landets 25 millioner innbyggere.

BBC har laget flere dokumentarer om Nord-Korea, «Escaping North Korea» er publisert på YouTube:

HTML EMBED
Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken