Det var ruskete på de asiatiske børsene fredag. Investorene er usikre på styrken i den globale økonomiske oppturen. Det hjelper heller ikke på at det advarer mot en bolble i landet som har blitt sett på en en av redningshjelperne, Kina.

Fredag var den innflytelsesrike forvalteren Bill Gross i Pacific Investment Management ute å advarte mot risikoen for en ny aksjeboble i de globale økonomien og for markedene. Gross advarsel kommer etter lignende uttalelser fra Hong Kong-børsens styreformann Ronald Arculli.

Bekymringene for den kinesiske økonomien trekkes frem. Lederen for den kinesike sentralbanken sa fredag at landet må fortsatt være restriktive mot økning i landets produksjonskapasitet. Hvis ikke man er forsiktige, kan man oppleve en ny boble i landet.

En fantastisk opptur
Advarselen om den kinesiske økonomien og de globale markedene kommer etter en fantastisk opptur i de globale aksjemarkedene i år. Morgan Stanleys asiaindeks har steget formidable 63 prosent siden bunnen i mars i år. I handelen fredag var imidlertid asiaindeksen ned 0,5 prosent, mens Nikkei-indeksen samtidig var tilbake 0,8 prosent. Svake tall fra dataselskapet Dell var også med på å trekke ned børsene fredag.

Også i Oslo har investorene gjort fanastiske kuler i aksjemarkedet, med en opptur så langt i år på 54,7 prosent.

Frykt for Japan-resesjon
Og som det ikke er nok, er det ny frykt for resesjon i Japan. Det kom frem da den japanske sentralbanksjefen holdt sin styringsrenten uendret på fattige 0,1 prosent fredag.

I en uttalelse sier regjeringen at landet for første gang siden 2006 er tilbake i deflasjon, og det advares mot bekyringen for en ny resesjon i landet. Sjekk ut definisjonen av resesjon her: