Kina går hardt ut mot Obama-administrasjonens nye importavgift på bildekk. Det melder Bloomberg News.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha blitt presset hardt av arbeidstagerforeningen for amerikanske stålarbeidere, ga Obama etter og satte inn en importavgift på 35 prosent rettet mot import av kinesiske dekk. Dette er det største proteksjonistiske tiltaket USA noensinne har satt inn for å hindre amerikanske produsenter å øke importen fra Kina.

Importen av dekk fra Kina hadde tredoblet seg i perioden 2004 til 2008, og mange av arbeiderne ved amerikanske dekkfabrikker fryktet for jobbene sine.

Furore
Avgjørelsen skaper furore i Kina, og kineserne sier de vurderer å dra saken inn for Verdens handelsorganisasjon.

- Det er et misbruk av handelspolitiske virkemidler som gjøres ekstremt ille satt i sammenheng med den global finanskrisen, skriver Kinas handelsdepartement i en pressemelding.

- Vil skade begge
- Avgjørelsen vil skade begge landenes interesser og skape en kjedereaksjon av handelsproteksjonisme som vil gjøre at opphentingen i økonomien tar lengre tid, advarer ministeriets talsmann, Yao Jian, ifølge nyhetsbyrået.

Nettopp denne typen ond sirkel har mange vært redd for, ettersom krisetidene satt inn. Når et land står overfor faren om stor arbeidsledighet, øker ofte det politiske presset til å beskytte egne interesser. Problemet er at proteksjonistiske tiltak gjerne møtes med samme land i utlandet, da offerlandet heller ikke ønsker å se på at arbeidere mister jobben. Resultatet kan bli en full handelskrig som skader begge land, jamfør David Ricardos velansette teori om komparative fortrinn.