De siste tallene fra kinesiske tollmyndigheter viser at Midtens rike også er blitt verdens største eksportør av varer og tjenester.

NA24 - din næringslivsavis

Eksporten økte med 17,7 prosent fra samme periode i 2008. Dette er langt høyere enn økningen på 4,0 prosent som konsensusestimatet blant økonomene tilsa. Totalt eksporterte Kina varer og tjenester til en verdi av 130,7 milliarder dollar i desember.

Verdens største
Økningen er den første på 13 måneder, og innebærer at Kina overgår Tyskland som verdens største eksportør. Eksporten til USA og EU økte med henholdsvis 15,9 og 10,2 prosent.

Også importen var det fart i. Kineserne importerte enorme 55,9 prosent mer i desember enn i samme måned i 2008. Dette tallet var også langt høyere enn ventet. Økonomene hadde sett for seg en vekst på 31,0 prosent. Faktisk er tallene på begge fronter så store at ingen av de 21 økonomene Bloomberg News pratet med i forkant av rapporten hadde gjettet så høyt.

- Overheting
- Sterk akselerasjon i importen kan øke sjansene for overheting og sette mer press på myndighetene for å stramme inn politikken, sier Wang Hu, økonom ved Guotai Junan Securities, til Reuters.

Imidlertid er importen fortsatt bare en brøkdel av eksporten, og den store økningen på den fronten kan bety at kinesiske myndigheter vil velge å appresiere yuanen noe, slik mange utenlandske statsledere har tryglet dem om å gjøre den siste tiden. Om den kinesiske pengeenheten blir dyrere vil det svekke kinesisk konkurranseevne noe i forhold til andre land, samtidig som det blir billigere for kinesere å importere varer.