(Teknolicious): Det har versert rykter om et nettbrett fra nettbutikkgiganten Amazon i lang tid. Jeg skrev om det på Teknolicious allerede i april. Og onsdag slapp de endelig nyheten. Nettbrettet kommer først 15. november, men kan forhåndsbestilles allerede nå , om du har en amerikansk postadresse, vel og merke.

Det er veldig synd for prisen er god, nettbrettet selges for meget lave 199 dollar (rundt 1200 kroner).

Til sammenligning koster den billigste Ipaden med 16 GB minne og ingen 3G 499 dollar (3000 kroner). Den dyreste, fullspekkede versjonen ligger på 829 dollar (5000 kroner).

Kindle Fire

Nettbrett har 8 GB med lagringsplass, en 7-tommers IPS-skjerm og formen er veldig lik den som første Samsung Galaxy Tab har. Nettbrettet kjører en tokjernet prosessor og operativsystemet er Android. Bare ikke slik du kjenner Android fra før. Det har seg nemlig slik at Amazon har jobbet grundig med å endre Android etter sitt eget ønske.

Dermed får vi nok oppleve et “nytt” operativsystem på Kindle Fire. Noe av grunnen til Amazon har gjort det slik, er nok for å lukke deg inn i sin egen lille boble.

An Amazon World

Amazon brukte en del av onsdagens presentasjon på å skryte av sitt eget økosystem, det er nesten sånn at hvis du skaffer deg oksygen på egenhånd så ordner Amazon resten for deg.

Og det er derfor Amazon kan selge nettbrettet såpass billig som 199 dollar, de forventer nemlig å tjene gode penger på alle de innebygde tjenestene du får tilgang til. Her er det leie og salg av bøker, film og musikk. I hopetall.

Dermed har de grunnlag for å selge maskinvaren så billig, men samtidig forvente meget god profitt.

Av tjenester det er forventet at brukerne skal spandere penger på er det verdt å nevne Amazons egen applikasjonsbutikk, filmleie, musikkbutikk samt e-bøker (selvsagt!). I tillegg er skryter Amazon av gratis nettskylagring og enkel backup i skyen der alt er koblet til din brukerkonto på Amazon så du ikke mister noe om du skulle miste eller bytte tablet.

For å illustrere hvor store Amazon føler seg, brukte Amazon-sjef Jeff Bezos en litt cocky metafor: “When it comes to market share we are like Coke, except there isn’t any Pepsi!”

Meget kjappe Amazon Silk

Noe det som ble dratt frem som en fordel hos Kindle Fire var den nye nettleseren Amazon Silk. Her er det selvsagt hastighet det er snakk om og Amazon har utviklet et system der ofte nedlastet innhold fra internettsider lagres på en egen server hos Amazon og dermed er mye raskere å få lastet ned via nettleseren Amazon Silk.

Dette er en tilsvarende ide som den bak Opera Turbo. Amazon var så stolte at de laget en liten video for å fortelle, snurr film:

HTML EMBED

Ikke bare rosenrødt, vel?

Nei, det er det så og si aldri. Det finnes ingen kamera eller mikrofon, så si adjø til Skype og lignende. Ingen 3G-mulighet er det heller.

Og så har vi den lille detaljen om at vi nordmenn igjen må sitte på gjerdet og se på amerikanerne. Eller, du kan jo teste jetcarrier.com om du vil da. De “stiller opp” som amerikansk adresse.

Nye “vanlige” Kindles også

Amazons Kindle er kjent for mange, e-bokleseren som gjorde e-boka stor. Amazon viste frem tre nye modeller av denne også. En som er en forbedet utgave av den forrige, uten tastaturet, men med navigasjonknapper. Av alle de fire nye enhetene som ble sluppet, er denne den eneste som er tilgjengelig til norske adresser for øyeblikket. Prisen er 109 dollar.

I tillegg kom det to med touchskjerm, en med bare WiFi og en med 3G-modem inkludert. Den som kan bestilles til Norge finner du her: Kindle, Wi-Fi, 6'' E Ink Display.

Ble du fristet av Kindle Fire? Får man litt følelsen av å selge seg fullt og helt til Amazon om man kjøper en?

LES OGSÅ:

Her er Amazons offisielle Kindle Fire-videoer:

HTML EMBED
HTML EMBED