Gå til sidens hovedinnhold

Kinesiske fond er best

Men bare 0,15 promille av nordmenns sparepenger er der det lønner seg mest.

Det beste av alle de norskeregistrerte aksjefondene i 2006, var Landkreditt Kina. Men bare 0,15 promille av nordmenns plasseringer var i kinesiske fond.

NA24 - din næringslivsavis

I 2005 etablerte Landkreditt Forvaltning Norges første rendyrkede Kina-fond.

Allerede året etter topper det listen over aksjefond med best avkastning. Landkreditt Kina oppnådde en verdistigning på 53,4 prosent i løpet av fjoråret.

Voksende sparegris
– Det er egentlig ikke veldig overraskende. Kinesisk økonomi vokser voldsomt og åpner for store avkastningsmuligheter for nordmenn som ønsker å plassere midler i aksjefond. Nettopp det var også grunnen til at vi startet fondet, sier investeringsdirektør Dagfinn Hopsdal i Landkreditt Forvaltning i en pressemelding.

Men av de 187 milliardene nordmenn har i aksjefond, er bare 0,15 promille plassert i Kina-fond.

– Norske fondssparere har ennå ikke tatt konsekvensen av den sterke veksten i Kina. Tatt i betraktning at denne veksten finner sted i verdens mest folkerike region, er antall plasserte kroner i Kina sjokkerende lav, sier Hopsdal.

Dette kan imidlertid komme til å endre seg fort, tror Landkreditt-direktøren.

– Neste år er det OL i Beijing, og strømmen av penger inn i Kina kommer til å øke kraftig, også fra norske fondssparere. Den utviklingen har vi ikke engang sett begynnelsen på ennå, sier Hopsdal.

Privatiseres
Kina har som mål at brutto nasjonalprodukt skal vokse sju til åtte prosent årlig. Men de siste fire årene har veksten i den kinesiske økonomien vært på over ti prosent.

Kinesiske myndigheter ønsker nå at det private forbruket skal øke. Det slås fast i den nye femårsplanen. Allerede i 2010 ventes 70 prosent av landets selskaper å være privateid. Privat sektor, inkludert utenlandske investeringer, ventes da å stå for 75 prosent av verdiskapningen i det veldige landet.

– I takt med økende levestandard og kjøpekraft skaffer stadig flere kinesere seg mobiltelefoner og andre forbruksartikler, noe som gir enorme vekstmuligheter for selskaper som satser på sluttbrukerne i Kina, sier Hopsdal.

De ti beste fondene i 2006, uansett kategori:

Landkreditt Kina: +53,4 prosent
Abn Amro Russia Equity: +48,37 prosent
Odin Europa SMB: +47,20 prosent
Alfred Berg Ryssland: +45,50 prosent
Odin Eiendom: +45,41 prosent
Nordea SMB: +44,99 prosent
DnB Nor Navigator: +44,74 prosent
DnB Nor SMB: +43,93 prosent
WarrenWicklund Norge: +43,70 prosent
Danske Fund Europe Small Cap: +43,51 prosent

For Abn Amro-fondene og WarrenWicklund er avkastningen per 28/12, resten er per 29/12.
(Kilde: Oslo Børs/Hegnar Online)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen