Gå til sidens hovedinnhold

Kinesiske krav senker børsene

Dårlig dag i det asiatiske aksjemarkedene.

Kina strammer ytterligere inn på reservekravene de stiller bankene. Myndighetene har valgt å øke grensen på hvilke beløp som bankene må sitte på i reserve.

Dette har gitt negative reaksjoner i markedene. Det er særlig finansrelaterte og råvaretungeaksjer i Asia som trekker børsene ned.

Alt faller
- Alt relatert til Kina blir påvirket. Økningen i reservekravene til de kinesiske bankene veier ned på råvarerelatert eksponering. Råvarer er veldig avhengig av Kina-storyen, sier forvalter Jason Teh hos Investors Mutual i Sydney til Bloomberg.

Den brede Asia og Stillehavsindeksen til Morgan Stanley blir onsdag morgen sendt ned 1,1 prosent til 125,09 poeng.

Flere av landene i Asia er avhengig av at selve motoren i den globale økonomiske opphentingen fungerer som den skal. Kina har vært en av de viktigste driverne bak bedringen som er blitt synlig i verdensøkonomien de siste månedene, og tidligere i uken fikk vi bekreftelsen hvor sentral Kina er. I helgen kom tollmyndighetene med en oppdatering på importen og eksporten gikk i desember. Den oppdateringen viser at importen steg markant, og at eksporten også har tatt seg kraftig opp.

Større andel innskudd
Sentralbanken i Kina har økt kravet til hvor stor andel innskuddene skal utgjøre i forhold utlånene med 50 basispunkter. Dette vil få virkning fra neste uke, og tok de fleste økonomene på sengen. Markedet hadde forventet at dette kravet først ville komme på vårparten i år.

Frykten er at dette vil gi langt lavere forbruk hos kineserne siden det blir vanskeligere å låne penger. Lavere forbruk kan også medføre lavere etterspørsel og sørge for at den økonomiske opphentingen vil gå tregere enn tidligere antatt.

- Kina gjør en raskere-enn-forventet innstramming, og det burde ha en kortsiktig innvirkning på land som er svært avhengig av landet for eksport slik som Sør-Korea, kommenterer fondforvalter Kim Yong Tae i Yurie Asset Management til Bloomberg.

Markant børsfall
Kospi-indeksen i Sør-Korea falt 1,60 prosent, mens Taiwan ble senket 1,4 prosent. I Singapore falt Straits Times-indeksen 1 prosent.

I Japan ble den brede Topix-indeksen senket 1,06 prosent, mens den velkjente Nikkei 255-indeksen falt 1,32 prosent til 10.735,03 poeng.

I Hongkong blir Hang Seng sendt ned hele 2,5 prosent, men er fortsatt ikke stengt.

I Kina blir CSI 300-indeksen dratt ned 3,2 prosent og Shanghai Composite faller 3,1 prosent.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken