Gå til sidens hovedinnhold

Kinobesøket økte første halvår

- Vi har aldri konsumert så mye film i lovlige kanaler som nå.

Billettsalget økte med 2 prosent første halvår sammenlignet med samme periode i 2012. Det viser at kinoene holder stand til tross for de nye digitale filmkanalenes raske utbredelse.

Totalt har kinoene første halvår 2013 hatt et besøk på 4.989.434. Av dette besøket har 586.852 sett de norske filmene. Norskandelen ligger på 11,8 prosent. Det er en norsk film blant de fem best besøkte så langt i år.

Manglet publikumsmagneter

Publikums bruk av de nye digitale filmkanalene har ført til nedgang for kjøp og leie av DVD, men kinoene holder stand, selv om det ikke har vært noen helt store publikumsmagneter første halvår.

- Vi har aldri konsumert så mye film i lovlige kanaler som nå. Parallelt med at filmtilbudet er blitt langt bedre og lettere tilgjengelig i de elektroniske kanalene, opprettholder kinoene sin posisjon, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

- Det viser at publikum søker seg til den sosiale dimensjonen det er å se film i fellesskap på kino. Og ikke minst at det er her filmene kommer til sin rett, fortsetter hun.

Se oversikt over de ti best besøkte filmene nederst i saken!

Langballe forteller til Nettavisen at været også kan påvirke trengselen i kinomørket, men at værvarslet nødvendigvis ikke trenger å melde regn for at besøket skal påvirkes.

- Ofte hvis det er fint vær, så er vi klar for en sval kinosal. Det er klart at været at har en innvirkning, men det er filmene som er hovedårsaken til om besøket går opp eller ned, sier hun.

Sommeren er blitt god kinotid i Norge. Besøket ligger så langt 8,2 prosent over sommerbesøket i fjor. Nå står filmer som blant annet «World War Z», «The Lone Ranger» og den norske filmen «Pornopung» for tur.

LES MER: Disse filmene bør du se i sommer

Nedgang i sør

Besøksutvikling per fylke viser at de fleste har framgang. Oslo, Oppland, Aust-Agder og Troms har derimot tilbakegang. Det samme gjelder for vestlandsfylkene Hordaland og Sogn og Fjordane.

Størst prosentvis nedgang av de seks har Aust-Agder med minus 6,4 prosent.

Målt i framgang troner Nord-Trøndelag med en vekst på 11,4 prosent.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken