(SIDE2): Det finnes mange aktører som gjør sitt beste for å hjelpe mot muskelskjelettplager.

Ulike oppfatninger blant pasientene
De bruker alle manuelle behandlingsmetoder. Dette betyr at behandleren i stor grad benytter seg av sine egne hender for å undersøke og behandle problemer i menneskets bevegelsesapparat, som skjelett, rygg, muskler og ledd. Så hva er egentlig forskjellene mellom kiropraktor, naprapat, osteopat, fysioterapeut og manuellterapeut? Den største forskjellen ligger i utdannelsen til de ulike, og selvfølgelig den individuelles oppfatning av kvaliteten og resultatet på behandlingen.

Side2 gir deg en oversikt over hvem som gjør hva.

Kiropraktor
Kiropraktorene behandler hovedsakelig ledd, som regel ved manipulasjon («knekk»). Når du kommer til en kiropraktor skal du beskrive med dine egne ord hva som feiler deg. Med dette utgangspunktet vil kiropraktoren stille spørsmål for å belyse relevante sammenhenger og årsaksforhold. I tillegg må kiropraktoren orientere seg om eventuelle tidligere sykdommer og skader, medisinbruk, belastninger i hjem og arbeid. Kiropraktoren kartlegger funksjon og bevegelse i nerve-muskel-skjelettsystemet for å lokalisere feilfunksjoner i ledd og muskulatur for å vurdere om dette har sammenheng med pasientens symptomer. Deretter undersøker kiropraktoren med hendene for å finne smertekilder i senefester, muskulatur, ledd og skjelettstrukturer. Alle ledd i bekken, ryggsøyle og nakke undersøkes for leddlåsninger. Kiropraktorene har rett til å henvise, og å sykemelde.

En kiropraktor kan blant annet hjelpe deg med:
- Nakkesmerter og hodepine/migrene
- Nakkeslengskader
- Skuldersmerter
- Bryst/Brystryggsmerter
- Idrettsskader
- Lavryggsmerter
- Bekkensmerter
- Ryggsmerter

Kiropraktikkens grunnleggende behandlingsmetode, manipulasjon, er den behandlingsmåten som dokumentert har best effekt på manuell behandling av akutte og kroniske korsryggsmerter. Den totale studietid for en kiropraktor er fra 5-8 år. I tillegg må du avtjene 12 måneders turnustjeneste før du får offentlig godkjenning som kiropraktor.

Les mer fra fremsiden til side2 her!

Osteopat
En osteopat er spesielt opptatt av å finne sammenhenger til folks smerter og plager. De behandler ikke bare muskler og ledd, men også bindevevsnettverket i kroppen. Derfor behandler osteopatene i stor grad også følgetilstander av sykdom og skader slik som for eksempel luftveisproblemer, problemer med urinveiene og fordøyelsessystemet. Ifølge osteopatene kan årsaken være et annet sted i kroppen enn der smerten oppleves. Ofte behandles derfor et annet område enn akkurat der man har vondt.

Osteopati øker kroppens evne til å helbrede seg selv gjennom fysisk behandling av hele kroppen ved smerter og plager. En osteopat fokuserer på sammenhenger mellom muskel- og skjelettsystemet og andre deler av kroppen, som bindevevsnettverket og kroppens sirkulasjonssystemer. Det benyttes mange ulike teknikker som mobilisering, avspenning, korrigering av ledd eller tøyninger. Behandlingen har en trygg og skånsom tilnærming. Osteopatudanning tar fem år.

En osteopat kan blant annet hjelpe deg med:
- Belastningsskader
- Rehabilitering etter sykdom og skader
- Rygg- og nakkeplager
- Idrettsskader
- Hodepine/migrene
- Nakkesmerter
- Svimmelhet
- Nervesmerter
- Prolaps
- Kolikk hos barn
- Ufrivillig vannlating
- Ulike smerter i bein og armer

Naprapat
Behandlingsmetodene til en naprapat er beslektet med manuelle behandlingsmetoder som gjøres av kiropraktorer, fysioterapeuter, osteopater og massasjeterapeuter. Det unike med naprapaten er hvordan behandlingsmetodene kombineres for å gi effekt. Behandlingen konsentreres like mye på steder hvor man ikke har vondt som der man har smerter. En naprapatutdannelse er på fire år. Behandlingsmetoder til en naprapat kan være: Manipulasjon, mobilisering, triggerpunktsbehandling, muskeltøyning og massasje.

En naprapat kan blant annet hjelpe deg med:
- Kroniske ryggsmerter, nedsatt bevegelighet.
- Tennis- /golfalbue, musearm
- Kneskader og muskelstrekk
- Idrettsskader
- Akillesproblemer og leddbåndskader
- Muskelspenninger
- Nakke- og skuldersmerter
- Hodepine og svimmelhet


Fysioterapeut
Fysioterapeutens kunnskapsfelt er kropp, bevegelse og funksjon. En fysioterapeut brukes ofte innen rehabilitering etter for eksempel skader og operasjoner. En vanlig fysioterapeut kan ikke sykemelde, da må man være videreutdannet til manuellterapeut. Fysioterapeuten har ikke lov til å manipulere, kun mobilisere. Å mobilisere vil enkelt si å strekke leddet til ytterstilling. Fysioterapeuter behandler muskel- og skjelettlidelser gjennom veiledet fysisk trening og spesifikke øvelser, individuelt eller i grupper, gjennom massasje, elektroterapi og leddmobilisering. En fysioterapeututdanning tar totalt fire år.

En fysioterapeut kan blant annet hjelpe deg med:
- Nakkeplager
- Kneplager
- Belastningslidelser
- Ryggplager
- Bekkenløsning
- Sene- og muskelbetennelser
- Ankel/fot plager
- Postoperativ behandling
- Idrettsskader og tilsvarende skader hos ikke-idrettsutøvere
- Hodepine
- Armsmerter

Manuellterapeut
En manuellterapeut er en fysioterapeut med videreutdanning innen manipulasjon (normalisering av leddfunksjon). Manuellterapeuten undersøker smerter og skader i muskelskjelettsystemet. På bakgrunn av de opplysninger man har, og funn ved en undersøkelse, stilles en diagnose. Manuellterapeuten lindrer smerter og demper stram muskulatur gjennom blant annet bløtvevs- og avspenningsteknikker. Man bruker manipulasjonsgrep for å løsne stive ledd, og man blir gitt øvelser relatert til årsakssammenhengen som også virker forebyggende.

Espen Mathisen, informasjonsmedarbeider i manuellterapeutenes servicekontor, forteller at man ikke trenger henvisning for å gå til manuellterapeut slik du gjør hos fysioterapeut. Pasienten får likevel utgifter refundert fra folketrygden etter vanlige regler. Manuellterapeuter kan ved behov henvise til spesialisthelsetjenesten (sykehus), røntgen/MR og fysioterapeut Manuellterapeuter kan sykmelde, og Mathisen sier at manuellterapeuter har en lignende rolle som fastleger på muskel- og skjelettområdet. Disse tingene, som skiller manuellterapeutenes yrkesrolle vesentlig fra fysioterapeutene, er viktige pasientopplysninger: Du kan spare deg turen til fastlege for å få henvisning til manuellterapeut.

Mer fra side2: Klikk her!