(SIDE2): De fleste av oss har opplevd å føle oss tiltrukket av noen. Allikevel kan det være vanskelig å skille mellom kjærlighet eller begjær? Antropolog og forfatter av boken "Hvorfor vi elsker", Helen Fisher, forklarer at disse to følelsene involverer to svært forskjellige prosesser i hjernen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Man kan ha sex med noen uten å være forelsket, og man kan være lidenskapelig forelsket i noen man ikke engang har kysset. Disse to hjerneprosessene trigger imidlertid hverandre – og denne gjensidige påvirkningen kan gjøre deg usikker på om tiltrekningen du føler kun er fysisk, eller om det kanskje er noe mer.

Finn drømmepartneren her

Kjærlighet eller begjær?
Fisher sier at du kan finne ut om lidenskapen du føler er kjærlighet eller begjær ved å stille deg ett enkelt spørsmål: Hvor stor del av dagen går med til å tenke på ham eller henne? Romantisk kjærlighet er en besettelse. Den kan inntreffe på et øyeblikk, men når den først har rammet deg kan du ikke få din nye elskede ut av hodet. Og denne umiddelbare lidenskapen kan vare – noen ganger i årevis.

Dopaminets aktivitet ligger latent
I sin bok skriver Fisher også at som poeten Bayard Taylor sa, så er det de som elsker som er de virkelig vågale. - Vi alle er vågale; vi kan rett og slett ikke la være. For millioner av år siden utviklet menneskeheten tre energiske hjerneprosesser tilknyttet paring og reproduksjon: Kjønnsdriften, romantisk tiltrekning, samt følelsen av dyp samhørighet. Menneskets libido utviklet seg til instinktet som gjør at vi kan ha et utall seksualpartnere; mens driften etter romantisk kjærlighet satte oss i stand til å kanalisere reproduksjonsdriften vår mot én spesiell person. Denne lidenskapen akkompagneres – i alle fall delvis – av en kjemisk komponent i hjernen som kalles dopamin. Dopaminets aktivitet er latent i hver og én av oss; det sover som en katt med ett øye åpent og venter på det rette øyeblikket.

Kjærlighet ved første blikk
Til slutt påpeker Fisher at intensive følelser av romantisk lidenskap absolutt kan oppstå i det øyeblikket du ser en person som passer inn i ditt mentale bilde av den perfekte partneren. Dette er hva vi kaller kjærlighet ved første blikk.

Helen Fisher er professor i antropologi og forfatter av boken Hvorfor vi elsker. Hun er også vitenskapelig rådgiver for www.chemistry.com.

Vil du finne ut hva slags personlighetstype du kan ha overensstemmende kjemi med? Ta vår kostnadsfrie personlighetstest utviklet av Helen Fisher og få en skreddersydd personlighetsprofil!

Klikk her for å ta personlighetstesten

Mer fra Sex og samliv:

Ønsker seg langvarige forhold
Disse er single der du bor
Sjekkliste før utroskap
Smarte kvinner får «bad-boys»

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!