(SIDE2) «Hun forgudet ham fra første øyeblikk. Hun fulgte etter ham hvor enn han gikk; hun ville bare være nær ham hele tiden og uttrykke sine lidenskapelige følelser for ham. Lyden av stemmen hans fikk henne til å bjeffe.»

Bjeffe?

Forfatter og ekspert på dyreadferd Elisabeth Marshall Thomas har her beskrevet hunden sin, mopsen Violet, og hennes forelskelse i Bingo, Elisabeths andre mops.

Historien er hentet fra Helen Fishers bok «Hvorfor vi elsker». Fisher gir oss flere eksempler på forelskelse ved første blikk, fra dyreriket.

Klikk her for å ta Helens personlighetstest

- Tia, en hunnelefant bosatt i Amboseli Nasjonalpark i Kenya, hadde en lang rekke av unge hannelefanter hengende etter seg da hun var brunstig. Tia var imidlertid lite samarbeidsvillig – helt til Bad Bull kom spankulerende frem med hevet hode, flagrende ører og snabelen løftet. Da kom Tia på bedre elefanttanker. Med ørene løftet til paringsposisjon stirret hun på Bad Bull med et dvelende forførerblikk, før hun snudde seg og gikk langsomt vekk – samtidig som hun kastet gjentatte blikk over skulderen for å se om han fulgte etter henne. Tia og Bad Bull forble uatskillelige gjennom hele Tias brunstperiode.

Finn en kjæreste her

Dyrerikets eksempel
Fisher forteller i sin bok at forskere og biologer har kunnet påvise umiddelbare tiltrekningen hos hundrevis av arter.

- Orangutangene Throatpatch og Priscilla, bavianene Alexander og Thalia, beverne Skipper og Laurel, sjimpansene Misha og Maria - alle disse og mange andre dyr har fattet en umiddelbar positiv interesse for hverandre. Charles Darwin beskrev i sin tid et slikt møte mellom to ender: «Det var utvilsomt et tilfelle av kjærlighet ved første blikk. Hun svømte innsmigrende omkring nykommeren i lidenskapelig paringslek».

Stammer fra våre forfedre
Videre skriver Fisher at hjernevirksomheten som ligger til grunn for denne umiddelbare tiltrekningen - som har blitt kjent som «kjærlighet ved første blikk» - ble utviklet av våre egne forfedre. Denne typen spontan lidenskap stammer ifølge Fisher fra den tiden da våre kvinnelige forfedre hadde én månedlig brunstperiode.

- Som alle andre pattedyr med kun noen få timer, dager eller uker til paringsrådighet, var de rett og slett nødt til å bli raskt tiltrukket av hverandre. De kunne ikke bruke to måneder eller to år på å diskutere familieplanlegging, karriere og kompromisser. De måtte møtes, prre seg og formere seg raskt.

Første minutter er avgjørende
Helen avslører også at det første møtet er avgjørende selv den dag i dag. Hun sier at dersom vi har liten eller ingen kunnskap om personen vi snakker med, så pleier vi å legge vekt på de få karaktertrekkene vi ser ved det aller første møtet.

Vi danner oss nesten alltid et sterkt inntrykk av ham eller henne basert på slike små fragmenter av informasjon. Som regel blir oppfatningen av den andre personen dannet i løpet av de første tre minuttene. Som eksempel trekker hun frem den tidligere amerikanske presidenten Thomas Jefferson, som ble forelsket i Maria Cosway i løpet av én kveld, og påpeker at møtets tre første minutter nok var de avgjørende.

Menn forelsker seg fortere
I Fishers bok kan vi også lese at det er mennene som forelsker seg raskest.

- Menn har absolutt en tendens til å forelske seg raskere enn kvinner, antageligvis fordi menns hjernevirksomhet i forbindelse med romantisk kjærlighet raskere påvirkes av visuelle signaler. Dog kan hvem som helst av oss tre inn i et rom fylt av mennesker, snakke med en person for første gang, og umiddelbart oppleve den berømte følelsen av at «kjemien stemmer».

Helen Fisher er professor i antropologi og forfatter av boken Hvorfor vi elsker. Hun er også vitenskapelig rådgiver for www.chemistry.com.

Vil du finne ut hva slags personlighetstype du kan ha overensstemmende kjemi med? Ta den kostnadsfrie personlighetstest utarbeidet av Helen Fisher og få en skreddersydd personlighetsprofil!

Klikk her for å ta personlighetstesten