(SIDE2) Forelskelse. Et ord med så mange kriblende undertoner. Mange kan huske sin første; sommerfuglfølelsen i magen, fnisete munn og klamme hender.

Og har du opplevd å treffe en person, som umiddelbart har henført deg til den tilstanden? Amerikanske forskere underbygger nå påstanden om kjærlighet ved første blikk.

Euforia
Ny forskning viser at det tar bare en femtedels sekund å forelske seg, heter det i Psychology Today.

Når en person forelsker seg, påvirker det 12 forskjellige deler av hjernen, som igjen forløser kjemikalier som inkluderer dopamin, adrenalin og oksytosin.

Dette skaper en følelse av eufori, liknende den opplevelsen en kan få av kokain. Med andre ord, å forelske seg skjer fort og en kan føle seg ekstremt høy på livet.

Forelskelsens påvirkningskraft
Forelskelse påvirker også sofistikert tankegang, slik som metaforer, mental forestilling og kroppssyn.

All denne aktiviteten i hjernen stimulerer følgelig hjertet og magen, og det er derfor en ofte kan føle at kjærligheten er lokalisert i hjertet vårt og gir oss sommerfugler i magen.

Våre sinn er altså fylt med tanker og assosiasjoner som gir en amorøs gjenklang i vårt hjerte og mage.

Hjerte-smerte
Forskningen er viktig på flere områder, den kan også gi dybde til den smerten vi mennesker kan føle når kjærligheten går i grus.

Følelsen av at hjertet vårt går i tusen knas og den umiddelbare tilbaketrekkelsen fra det euforiske univers, kan få oss til å føle oss deprimerte og emosjonelt i ubalanse.

Forelskes-junkies
Videre forklarer forskerne hvorfor mennesker kan være avhengige av forelskelse, i den forstand at de søker etter den intense følelsen gang på gang, og forkaster forholdet så fort den første forelskelsesbølgen har lagt seg.

Lenger inn i forholdet vil en også oppleve euforiske høyder, men ikke på samme måte som i begynnerfasen. Dette kalles en dypere kjærlighet