(SIDE2): Hjernen og hjertet går nemlig hånd i hånd - ofte på en nokså overraskende måte.

Ikke bare har kunstnere, forfattere og sangere gjennom tidene latt seg inspirere av kjærligheten, også innenfor forskningen forsøker man å finne forklaringer på hva som egentlig skjer når vi forelsker oss.

Datingtjenesten Elitesingles har samlet de mest forbausende faktaene moderne forskning har funnet ut om kjærligheten.

1. Mannen sier «Jeg elsker deg» først

Til tross for at vi alltid klager over at mannen ikke er romantisk nok, og at de er mer tilbakeholdende enn kvinner når det gjelder å sette ord på følelser, viser det seg at det oftere er mennene som sier de tre magiske ordene først. Gjerne opptil seks uker før kvinnen gjør det.

2. Kjærestepar får samme puste- og hjerterytme

En undersøkelse gjennomført ved University of California viser at kjærestepar med tiden vil puste i samme rytme, og at to personer som er forelsket i hverandre vil ha hjerter som slår med samme frekvens. Det er fremdeles uklart hvordan denne synkroniseringen kan forklares.

3. Kjærlighet gjør faktisk gal

Når man forelsker seg synker serotonin-nivået i kroppen, noe som legger til rette for å utløse forskjellige tvangslidelser. Mange som er forelsket kan oppføre seg «eiesyk» og overbeskyttende, og nå vet vi altså hvorfor.

4. Vi forelsker oss i folk som ligner

Allerede på sekstitallet fant amerikanske forskere ut at viblir lettere tiltrukket av mennesker vi har noe til felles med. Det lyder nok ikke så overraskende om du tar hensyn til interesser, men sansen for likhet gjelder også fysiske attributter som ansiktsform, øyenfarge og til og med lungekapasitet.

5. Det å holde hender lindrer smerter

Psykologer ved Univerity of California fant ut at kvinner opplever smerter mindre sterke når deres kjære er nær dem, og også når de ser bilder av partneren. I et eksperiment ble en rekke kvinner påført moderate elektriske støt. Samtidig fikk de se bilder av kjæresten eller holde i hånden hans, og i begge tilfeller hadde de mindre vondt.

6. Man blir avhengig

Når man er hodestups forelsket produserer kroppen stoffet dopamin. Dette gjør at vi kan føle oss like beruset som etter å ha tatt kokain. Kjærlighetsrusen føles så godt at vi stadig vil ha mer av den. Dette forklarer blant annet hvorfor det er så vanskelig å komme over partneren etter et brudd.

7. Kjærlighet gjør oss kreative

Måten vi tenker på endrer seg når vi er forelsket. Ettersom kjærlighet som oftest innebærer ønsket om et langvarig forhold, tenker vi mer langsiktig når vi er betatt av noen. Denne mer helhetlige tenkemåten åpner opp for uvanlige ideer, og dermed fremmer forelskelse kreativitet. Da er det kanskje ikke så rart at kjærligheten er kunstens beste inspirasjonskilde!