Gå til sidens hovedinnhold

Kjedelig film, spennende mann

«The Hoax» har en spennende handling, men filmen kunne vært mye bedre.

Svindelen (The Hoax) - USA 2006. Regi: Lasse Halström. Med: Richard Gere, Alfred Molina, Marcia Gay Harden, Hope Davis, Julie Delpy.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

Clifford Irving forteller forlaget sitt at han er i ferd med å skrive århundrets største roman. Han har kommet i kontakt med superkjendisen, milliardæren og den svært mystiske Howard Hughes. Ingen har kommet så nær Hughes på årevis, og forlaget nærmest kaster penger etter Clifford.

Problemet er at han aldri har møtt Hughes. Og han har heller ingen mulighet for å få møte den eksentriske kunstneren. Derfor skriver han boken delvis basert på sin egen fantasi og delvis på hva han har lest om kjendisen.

Vil han klare å lure forlaget? Eller vil de oppdage svindelen før det er for sent?

188163

«The Hoax» er basert på den sanne historien om mannen som lurte USA. Vi får se hans konfliktfylte forhold til kona Edith og vennen Dick. Og vi får se hans sleipe metoder for å skrive boken verden ønsker å lese.

Historien i seg selv er interessant. Regissør Lasse Hallström har laget et troverdig 1970-tallsunivers som er pent å se på. Og Richard Gere klarer seg bra i hovedrollen.

Problemet er at det stopper der. Det «lille ekstra», som må til for å lage en virkelig god film, mangler.

Clifford som karakter er vanskelig å forstå. Publikum får aldri vite nøyaktig hvorfor han velger å lure forlaget. Vi skjønner ikke hva han tenker. Historien om hans elskerinne, Nina, kommer de bare så vidt innpå. Skal vi bli kjent med Clifford som person, burde dette ha blitt gjort mer gjennomført.

Lasse Hallström har tidligere regissert internasjonale suksesser som «What's Eating Gilbert Grape» og «Chocolat», og elskede svenske filmer som «Mitt liv som hund» og «Alle vi barna i Bakkebygrenda». Derfor vet vi at han kan så mye bedre enn dette. Så hvorfor leverer han fra seg et produkt som kunne ha blitt bedre?

Filmen er verdt å se for folk som liker å lese biografier og folk som liker å skrive. Selv om filmen er langt fra perfekt, er det en spennende historie. Det er dessuten interessant problemstilling. Er det virkelig så lett å lure andre bare du har en historie som er sprø nok. Hvordan kunne det skje? Og kunne det skjedd i dag?

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping