Gå til sidens hovedinnhold

- Kjekt å padle i regn

Per Eirik Hem bruker våren, sommeren, og litt av høsten på å padle Norge på langs. Se bildene hans fra turen!

Planen var å gå fra Finnmark til Åsgårdstrand, men i Troms ga det ene kneet opp. Det stoppet ikke Per Eirik Hem, han kjøpte kajakk og padlet videre sørover!

Helt nederst finner du bildene hans fra turen!

I sin egen seng
Underveis har Per Eirik stort sett bodd i telt, men de siste dagene har han sovet i sin egen seng. Trettitreåringen jobber som veterinær i Bergen.

- Jeg trodde jeg skulle nå frem onsdag i forrige uke, forteller han. Men jeg kom ikke til Bergen før torsdag. Været var supert nordpå, men fra Sogn og ned har det vært ordentlig dårlig.

Nå skal han videre sørover. Han har planlagt avreisen til flo sjø onsdag kveld for å få hjelp av strømmen. Da jeg treffer ham nede i strandkanten på Hilleren er luften våt og tung av yr og regn. Rund oss svirrer det knott.

- Det er bare kjekt å padle i regn. Regn er bare et problem når jeg skal pakke teltet, smiler han. Det er vinden som er problemet, motvind er fælt!

Selvhjulpen
Kajakken er ferdig pakket. Det meste er stuet i de vanntette rommene, på dekk har han stroppet fast vann, kamerabaggen, fiskestang og sikkerhetsutstyret.

- Bagasjen veier nok en førti femti kilo, forteller Per Eirik.

Han har med alt han trenger for å klare seg ute i naturen, men drar innom en butikk av og til.

- Jeg kjøper brød, pålegg og drivstoff til primusen, men fisker stort sett middagen. Det har gått mye på makrell i det siste, gliser Per Eirik.

Tre mil om dagen
Han har hatt kajakk i tre år, men dette er den desidert lengste turen han har padlet.

- Hvor mange dager kan det bli da, undrer han. Jeg startet 22.mai, og bortsett fra fire dager på Nesna, tre dager på Hitra, og en dag i Florø har jeg padlet hver dag. Også lå jeg en dag værfast nord for Harstad. Planen var å krysse over til Andøya, men da jeg hørte bølgene dundre mot utsiden av Grytøya fant jeg ut at det var best å vente.

Per Eirik padler rundt 15 nautiske mil hver dag, i underkant av tretti kilometer.

- Regner det padler jeg lenger. Jeg holder rundt 3,3 knop i snitt dersom det er stille.

Trenger kurs
En skulle tro at Per Eirik er utlært etter snart tre måneder i kajakken, men sånn er det ikke.

- Jeg får ofte vondt i nakken når det er motvind, og trenger nok et teknikk-kurs, forteller han.

Kajakken er han stort sett fornøyd med.

- Den kunne kanskje hatt litt større lastekapasitet, og så synes jeg rorpedalene er litt skarpe. Jeg padler mye barbeint, og måtte polstre dem med tape og skumgummi.

Før han skyver kajakken i sjøen og legger av gårde viser Per Eirik meg ruten han har tenkt å padle de neste dagene. Ned gjennom Austevoll, mellom Stord og Bømlo og så ned til Haugesund. Men kartet hans forbinder jeg mer med biltur enn kajakkpadling: Cappelens kart over sør-Norge i 1:320.000. Per Eirik ler.

- Det gikk ikke å legge hele kysten inn på gps’en! Jeg har vent meg til dette, og det går greit. Jeg holder meg langs land, og bruker kompasset dersom jeg er usikker på kursen.

Padlet inn i brott
Så langt har han i alle fall funnet frem, og turen har gått uten uhell av noe slag.

- Jeg hadde litt tåke i Lofoten, men har vel bare hatt en skummel opplevelse, forteller Per Eirik. I Hustavika reiste en stor sjø seg plutselig over en grunne rett foran kajakken. Jeg ble løftet opp, og skled ned i skumdrevet på siden av bølgen, ganske skjelven.

Trives alene
Per Eirik har vært mye på tur alene tidligere, og savner bare selskap når været er fint og alt går bra.

- Er det dårlig vær liker jeg meg best sjøl.

Dette er ikke den første langturen hans. Per Eirik har vært på fottur i Venezuela, Peru, Bolivia, padlet kano i Canada, og han har backpack’et seg jorden rundt. Det er ennå et par måneder igjen til Åsgårdstrand, men han er begynt å drømme om neste tur.

- Det hadde jo vært kjekt å bare fortsette, gliser han. Men mer får du ikke vite!

Neste stopp blir altså i Haugesund. En seiler han traff nordpå inviterte ham med på Sildajazz, og det synes Per Eirik høres kjekt ut. Det, og litt surfing i bølgene på Jæren.

Per Eirik regner med å være i fremme i Åsgårdstrand i september. Nettavisen følger ham helt frem!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis