Gå til sidens hovedinnhold

- Unngå uniformsklær

Kjell Nordström forteller oss hva vi bør, og ikke bør kle oss i på nasjonaldagen.

(SIDE2): - 17. mai er en festdag for alle som bor i Norge, så enten man er født etnisk norsk, er en nyinnflyttet partysvenske, tredje generasjons innvandrer fra Pakistan eller tilfeldig flyktning som er i Norge på ubestemt tid, så må man huske at dette er en dag hvor det er «Frihet» og «Selvstendighet» som feires, og da skal man selvfølgelig ta på seg noe man føler seg ekstra fin i, sier Kjell Nordström, bedre kjent som Baron von Bulldog, til Side2.

Nordström er både designer og hårstylist, og underviser i tillegg på makeup skolen, Art Complexion. På nasjonaldagen ønsker stylisten mangfoldet velkommen, og oppfordrer folk til å gi hverandre komplimenter.

- Det spiller ingen rolle om det er brodert norsk bunad, glitrende pakistanske paljetter, vakre afrikanske mønster og farger eller en rå punkoutfit med matchende hanekam. Det som betyr noe er at man selv er fornøyd og stolt over seg selv. Og husk det viktigste av alt; det er flott med mangfold og faktisk helt gratis å gi komplimenter til andre! sier han.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

«Askepott-prinsippet»
Tross mangfoldet mener stylisten likevel at det er noen plagg man bør styre helt unna på nasjonaldagen.

- I og med at Norge har byttet ut potente militærparader med smilende barnetog på sin nasjonaldag så synes jeg at man skal unngå uniformspregede klær på 17. mai, tipser Nordström og legger til at han mener dette, til tross for at han som stylist er klar over at akkurat uniformer er en av de store trendene denne våren.

Foruten uniformspreg mener stylisten at det også er andre ting man kan spare til andre og mer passende anledninger.

- Jeg anbefaler også at man dropper å kle seg helt i hvitt fra topp til tå, og lar både de nye skyhøye pumpsen (med syltynne hæler) og den nye tynne sommerkjolen (i iskald silke) få vente litt til, for eksempel til midtsommerfesten. Men det er mer av praktiske enn estetiske grunner. Smeltende iskrem, klissete barnefingrer med ketchup, vått og vårgrønt gress og ikke minst vekslende Mai-vær kan nemlig fort forvandle det lekreste før-sommer-antrekket til ett møkkete kaldt og upraktisk mareritt. Her gjelder det klassiske «Askepott-prinsippet». Ikke ta på deg noe som du tror fort kan forvandles til «en stygg fille når klokka slår tolv og festen går mot slutten», sier Nordström.

- Merkelig med bunadsparaply
Regn er ikke uvanlig på nasjonaldagen, og dette kan by på noen utfordringer når det kommer til valg av antrekk og tilbehør.

- Jeg synes at det er merkelig at man har designet «bunadsparaply». Det vil si paraply med mønster som matcher forskjellige bunadsbroderier, som altså gjør at folk stikker ut øynene på hverandre med dette livsfarlige tilbehøret, når folk står i trengselen og ser på 17. mai-tog rundt om i landet. Min profesjonelle oppfordring til neste års feiring er at noen smarte innovatører begynner å produsere tynne, praktiske regncaper, for eksempel i unisexdesign, som passer til bunad og som tar minimal plass i vesken. Hallo, Innovasjon Norge! her har dere noe å ta tak i og gi støtte til! oppfordrer Nordström.

Han fortsetter:

- I mellomtiden så anbefaler jeg på det sterkeste at man lar paraplyene bli hjemme og smiler så godt man kan, med eller uten regn i håret. Det er bare å stå tett, og husk, det er ingen som har dødd av litt regn i håret. Dessuten er hatt en av vårens store trender, både for dame og herre.

Les også:Det finnes ikke dårlig vær ...

Bunadens historie
Mange ser på bunaden som et tradisjonsbundet plagg, og få vet at bunaden slik vi kjenner den i dag, har et relativt moderne uttrykk.

- Personlig har jeg ikke noe problem med at folk vil kle seg i bunad, men jeg misliker den konservative tankegangen til bunadspolitiet (les Husfliden). Jeg har, som designer, samarbeidet med Norsk Folkemuseum og ble ganske overrasket over hva jeg lærte om bunadens sanne historie av historikerne og fagfolkene på Norsk Folkemuseum. Det folk flest ikke er klar over er at Norges forskjellige bunader, slik de ser ut i dag, er ett relativt moderne uttrykk, som ble skapt fordi det under frigjøringen fra Danmark og Sverige, var ett ønske om å skape noe «urnorsk», forteller Nordström. Han legger til at for eksempel solkorset, som senere ble ett nazisymbol, historisk har vært en del av noen av broderiene i den norsk bunaden.

- Selvfølgelig, og heldigvis, ble det symbolet fjernet fra broderiene etter andre verdenskrig,sier stylisten.

HTML EMBED

Bunadslipset
Nordström forteller videre at bunaden historisk sett er et festplagg, hvor man før var mye friere til å kombinere og sette sammen det man ønsket selv, med både personlige og lokale referanser som grunnlag.

- Jeg synes at man skulle tillate litt mer frihet og oppheve diktatene fra bunadspolitiet, og la folk selv bestemme hvordan de ønsker å fremstå. For eksempel har noen norske designere begynt å produsere ett nytt produkt; bunadslipset, for målgruppen urbane menn som kun ønsker en «touch» av bonderomantikk til den klassiske svarte dressen. Veldig urbant og kult, synes jeg og tydeligvis mange med meg, fordi bunadslipset er for lengst utsolgt. Husfliden rynker på nesen, selvfølgelig.

Hva ser vi deg i på 17. mai da?

- Jeg bestemmer meg for mitt 17. mai- antrekk når jeg vet helt sikkert hvordan været blir. Jeg kan i hvert fall love at det ikke blir bunad - helt enkelt fordi jeg er altfor urban. Det blir heller ikke jeans eller joggesko. Men kanskje blir det en flott dress fra John Galliano i marineblått. Og hvis det regner så bruker jeg hatt, selvfølgelig!

Kommentarer til denne saken