Gå til sidens hovedinnhold

Trekkspill og jazz?

I jazzverdenen er det vel ingen overdrivelse å påstå at trekkspillet har vært det mest utskjelte instrumentet. Kjell Harald Langhaug forteller oss at flenga har noe i jazzen å gjøre – sammen med en strålende dansk trio.

Kjell Harald Langhaug

A Certain Smile

OcRecords/Musikkoperatørene

I muntre lag hard et vært en stående vits at definisjonen på en gentleman er en som kan spille trekkspill, men som ikke gjør det. Kjell Harald Langhaug både kan det og gjør det og det skal vi faktisk være glad for.

Langhaug har akkurat runda 50 år og har tilbrakt store deler av sitt liv med trekkspillet. Musikkinteressen og trekkespillet arva han etter faren hjemme i Honningsvåg i Finnmark, men de siste 30 åra har Langhaug bodd i Oslo-området og drevet sitt eget firma som har hatt med trekkspill å gjøre på en eller annen måte. Samtidig har han spilt mye, både klassisk, gammeldans, trekkspillorkester og jazz.

Av diverse årsaker blei Langhaug invitert til Danmark i 2004 for å spille med noe av det ypperste som finnes av jazzmusikanter i landet der sør og allerede etter første jobben blei det snakk om CD-innspilling. Omstendighetene ville det slik at det skulle ta to år før de møttes igjen og da blei det alvor av samtalene.

Med gitarist Jacob Fischer, trommeslager Aage Tanggaard og bassist Mads Vinding som reisefølge er det åpenbart at Langhaug var i det aller beste selskap og med en tre dagers session også i februar i år, blei ”A Certain Smile” en realitet.

Kvartetten tar for seg seg en rekke standradlåter som ”Out of Nowhere”, ”Blue Bossa”, ”Tenderly”, ”I Should Care” og ”April in Paris” samt et par av Langhaugs låter – en tango og en vals – og det er mer enn tydelig at de fire hadde det meget hyggelig i studio.

Den danske trioen vet vi gjennom mange års bekjentskap med de aller største stjernene på jazzhimmelen hva står for og Langhaug, som er totalt nytt navn for meg, viser oss umiddelbart at han også er i besittelse av jazzfot. Om trekkspill fortsatt er et skjellsord i jazzmiljøet? Jeg skal i alle fall stille stille opp som flengas store forsvarer hvis kvaliteten er slik Kjell Harald Langhaug viser oss.