Kjellerbandet med Tore Johansen
Thad Jones Tribute
Normann Records/Musikkoperatørene

Det er vanskelig å komme fra en mer musikalsk familie enn Thad Jones. To av brødrene hans, trommelsager Elvin og pianist Hank, blei som Thad (1923-1986) verdensberømte jazzmusikere. Thad valgte trompet og flügelhorn som følgesvenn og allerede som 21-åring blei han medlem av Count Basie Orchestra. Ikke bare var han en viktig del av brass-seksjonen - han skrev og arrangerte også en hel del for Basie-bandet.

På midten av 60-tallet møtte Jones trommeslageren Mel Lewis og det som skulle bli det legendariske Thad Jones/Mel Lewis Big Band var raskt et resultat. Bandet inntok den like legendariske klubben Village Vanguard i New York hver mandag og der fikk bandet sjekka ut Jones’ nye låter og arrangement foran publikum. Bandet blei kjapt ansett som ett av verdens ledende. På slutten av 70-tallet flytta Jones til København og leda storband også der.

I Trondheim er det en stolt tradisjon for gode storband. De fleste har sin opprinnelse rundt Studentersamfundet: Bodega Band, S. Møller og Kjellerbandet og de seinere åra det langt framskredne Trondheim Jazz Orchestra med røtter i Jazzlinja.

Så vidt jeg vet er dette Kjellerbandets tredje CD – ”På plate” og ”Mingus Schmingus” kom i 2000 og 2004. Bandet har eksistert i vel 30 år og har hele tida hatt sin base i studenter som ikke nødvendigvis har hatt ei musikalsk karriere som mål – musikken har for de fleste vært en viktig hobby.

Slik henger det nok sammen også i dag og derfor er det voldsomt ambisiøst å kaste seg ut på det til dels komplekse musikalske havet til Thad Jones. Fem av de ni låtene er skrevet av Jones, en av Jerome Richardson, ”And Thad Ain’t Bad” – hvilken tittel! – av Bill Holman og to av Kjellerbandets nåværende leder, Kristoffer Lo.

Innspillinga, som er gjort live på Dokkhuset i Trondheim i februar i år, forteller oss at Kjellerbandet ikke er noe topp profesjonelt orkester. Låtene og arrene er av den typen som er avslørende hvis bandet ikke swinger – de involverte må simpelthen konsentrere seg så mye om å lese arr at skuldrene forblir høye i stor grad. Dette må ikke forstås slik at Kjellerbandet ikke holder mål – det gjør de på mange måter, men noen ganger blir altså oppgavene i heftigste laget.

Den strålende trompeteren Tore Johansen er henta inn som gjestesolist og gjør som alltid en glitrende jobb. Det er tydelig at Johansen har et nært forhold til Jones’ musikk og hans lange, tydelige linjer kler låtene på et inderlig vis.

LES FLERE ANMELDELSER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!