Gå til sidens hovedinnhold

Kjempeopprulling av Økokrim

Mann er tiltalt for utroskap på over 300 millioner kroner.

I en melding bekrefter Økokrim at de har tiltalt en bedriftseier i Drammen for grov utroskap. Politienheten mener at tyske Wolfgang Schmitz, gründer av stålhandelselskapet Nordic Intertrade i Drammen, har overført 320 millioner kroner på urettmessig vis.

Han skal ha overført 300 millioner kroner fra selskapet til to selskaper på Kypros og Isle of Man. Tiltalen gjelder en periode på ca. 15 år, opplyses det i meldingen fra Økokrim. Den tiltalte er videre tiltalt for å urettmessig å ha overført 50 millioner kroner fra det tyske datterselskapet, uten at noen av selskapet har fått tilsvarende beløp som motytelse. Økokrim opplyser at etterforskingen av mannen startet for ett år siden.

Skatteparadissaken
Tipset om Schmitz kom i kjølvannet av opplysninger om tusenvis av kontoer i banken LGT i Liechtenstein, som en tidligere bankansatt ga videre til europeiske skattemyndigheter.

- Dette startet som en liten sak, etter tips fra andre lands skattemyndigheter. Så begynte vi å bore i det, og da viste det seg at saken var veldig stor, har skattedirektør Svein Kristensen tidligere uttalt til Dagens Næringsliv. Han betegnet saken som etatens blåhval hva angår jakten på skjulte formuer.

Satt i varetekt
Da NA24 første gang omtalte saken i fjor sommer, hadde Schmitz sittet varetektsfengslet i Oslo siden midten av mars. Hans forsvarer, advokat Arne Gunnar Aas i advokatfirmaet Hjort, påpekte da at hans klient ikke erkjente straffskyld.

Totalt politianmeldte Skatteetaten 30 personer i til sammen 16 saker knyttet til skatteparadiser 2009.

Skattejegerne mener at de anmeldte har gjemt unna verdier for tilsammen 700 millioner kroner. Det vil si; det er hva man mener å ha funnet hittil i disse sakene. Siden den norske offensiven mot skatteparadiser begynte i 2008, er det blitt avsagt fellende dommer i syv saker. Den lengste straffen er på 3,5 år.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken