Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper for troverdigheten

PR-rådgiveren Rune Brynhildsen kjemper med nebb og klør for sin fremtid som kommunikasjonsrådgiver.

Troverdigheten til en av Norges mest anerkjente PR-rådgivere står på spill i Oslo tingrett.

NA24 - din næringslivsavis

Rettssaken mot Rune Brynhildsen startet tirsdag i forrige uke. Totalt er det satt av 40 dager til hovedforhandlingen.

Rune Brynhildsen, for tiden permittert partner i Brynhildsen Woldsdal PR, hadde inntil Økokrim banket på døra med en innsidetiltale den 30.november 2005, posisjon som en av landets mest profilerte og anerkjente rådgivere.

I forrige uke begynte Brynhildsen sitt livs tøffeste kamp. Han står tiltalt for å ha lekket fortrolig informasjon fra tre børsnoterte selskap hvor han var hyret inn som kommunikasjonsrådgiver.

Taus
Brynhildsen, som av yrke er kommunikasjonsrådgiver for toppledere, har hele tiden valgt en strategi om å ikke si noe som helst.

Brynhildsen virket opplagt og tilfreds med å begynne sin forklaring. Han erklærte seg ikke skyldig på alle tre tiltalepunkter da saken kom i gang.

- Man kan jo velge å tro det eller ei, men jeg er, etter 16 måneders venting, glad for å kunne forklare meg, sa Brynhildsen i retten.

Han mener seg utsatt for en konspirasjonsteori fra Økokrims side.

- Jeg har fått betydelig medieomtale. Det har vært krevende siden jeg ikke har villet uttale meg før nå. Det er uvirkelig å se hvordan denne saken har blitt fremstilt av Økokrim. Det er en ganske fantastisk konspirasjonsteori som jeg håper det nå vil være mulig å kaste lys over, sa han i retten.

Ung journalist
Brynhildsen begynte sin karriere som journalist i Sandefjords Blad i 14-årsalderen. Ferden gikk videre til Aftenposten, TV2 og TV3. Etter endt journalistkarriere begynte Brynhildsen i pr-byrået Geelmuyden.Kiese.

En tidligere medarbeider i GK forteller til NA24 at Brynhildsen var en tydelig profil i GK-ledelsen på den tiden. Og han kan ikke beskyldes for å være utpreget risikoavers. En historie forteller at mailserveren i GK et år brøt sammen på selveste kvinnedagen 8.mars. Bakgrunnen for dette kunne spores til en mail Rune Brynhildsen hadde sendt ut til alle ansatte.

«Hvorfor er det ingen av damene i firmaet som har bakt kake i dag?» undret seniorrådgiver Brynhildsen.

I et firma med så sterke meningsytrere førte det friske utspillet til at debatten på det interne mailsystemet kokte. Til slutt gikk data-serveren ned i knestående.

Fant hverandre
I 1998 ryddet GK-seniorene Morten Woldsdal og Rune Brynhildsen pulten, og gikk på dagen etter sterk uenighet med gründeren Hans Geelmuyden. Woldsdal hadde funnet sin make i Brynhildsen. Konkurrenten Woldsdal & Partnere ble umiddelbart etablert. Parhestene så at de kunne tjene mer penger selv, og suksessen kom umiddelbart. Selskapet ble senere videresolgt med stor gevinst til reklamebyrået Leo Burnett og innlemmet i JKL.

36 år gammel ble Brynhildsen hyret inn som ny toppsjef for den kommersielle radiokanalen P4 i februar 2002. Radiokarrieren ble imidlertid kortvarig. I november 2003 trakk Brynhildsen seg som toppsjef med øyeblikkelig virkning og ble etterfulgt av P4-gründer Kalle Lisberg.

Årsaken til at han trakk seg var uenighet med den største eiergruppen i kanalen, Modern Times Group (MTG).

PR-suksess
I 2004 fant imidlertid Woldsdal og Brynhildsen tonen igjen. Sammen med Knut Ivar Skeid og Jan Erik Fåne startet de pr-byrået Brynhildsen Woldsdal PR. Selskapet har gått med solide overskudd fra starten og omsatte i fjor for 22,1 millioner kroner.

Brynhildsen har vært i permisjon siden tiltalen i den omfattende saken ble kjent før årsskiftet 2005-2006.

SMS og mobilsamtaler
En sentral del i Økokrims bevisførsel i retten består av kommunikasjonen mellom Brynhildsen og Dag Eriksen i den perioden aksjetransaksjonen i nettverket fant sted. Dette dokumenteres av utskrifter av telefonloggen til blant annet Brynhildsen.

Brynhildsen har i retten forklart at telefonkontakten mellom ham og Dag Eriksen er tatt ut av en troverdig sammenheng.

- Jeg har ingen problemer med at man aksjonerer mot et mønster som danner seg. Det er en trygghet å vite at verdipapirlovgivningen fungerer. Men jeg klarer ikke å akseptere at det ikke finnes noen aksept på at dette kan ha sin forklaring, sa han, og viste til at det er trukket ut lite utdrag av en massiv kommunikasjonsflom på over 7 000 samtaler og SMS-er.

Over 50 vitner kommer til å innta vitneboksen i løpet av saken. Brynhildsens forsvarere har innkalt en rekke samfunnstopper til å forklare seg.

Både Ellen Holager Andenæs, Norwegian Property- og SAS-topp Petter Jansen, tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, og Brynhildsens PR-partner Morten Woldsdal må forklare seg i saken.

Etter helgen inntar Brynhildsen vitneboksen for å fortsette sin forklaring om forholdene i selskapet Ignis. Mandag skal også Brynhildsens bestekompis og medtiltalte, Dag Eriksen, forklare seg i tidenes lengste innsidesak på norsk jord.

NA24 følger saken.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?