Gå til sidens hovedinnhold

Kjemperally på USA-børsene

Wall Street har en oppgang på formidable 3 prosent.

Sentralbankene holder de amerikanske aksjemarkedene i høygir.

NA24 - din næringslivsavis

Gavepakken fra sentralbankene har holdt USA-børsene høyt hevet hele dagen, men svingningene har vært betydelige. Nå sender et kanonrally de toneangivende indeksene opp rundt 3 prosent.

Tirsdag ettermiddag stiger indeksen 2,94 prosent til 12085,17 poeng. Den teknologifokuserte Nasdaq-indeksen klatrer 3,02 prosent til 2234,95 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen klatrer 2,92 prosent til 1310,50 poeng.

Sentalbankhjelp
Markedet smiler fra øre til øre, etter at flere av de viktigste sentralbankene tilfører kapitalmarkedene sårt tiltrengt likviditet. Med den amerikanske sentralbanken i tet sprøytes det inn 200 milliarder dollar for å demme opp for kredittørke.

Som sikkerhet kan bankene stille en rekke forskjellige boliglånsbaserte verdipapirer. Det gjør at det blir mulig for en rekke av de kriserammede finansselskapene til å sikre seg finansiering gjennom å delta i auksjonen som kommer til å holdes ukentlig. I tillegg vil låneperioden vare 28 dager mot et døgn som er mer vanlig.

- Olje til motoren
- Det som tiltaket virkelig gjorde, var å gi noe likviditet tilbake i kredittmarkedene, sier Kevin Cronin, investeringssjef ved Putnam Investment, til Bloomberg News.

- Det har gitt noe olje til motoren på kredittsiden, og det er en av tingene verdipapirmarkedet har lagt merke til.

Likviditetsproblemene har skapt store problemer for bankene, som ikke har kunnet få et godt inntrykk av verdien på verdipapirene sine, og har hatt vansker med å komme ut av uønskede posisjoner. Tilgjengelighet på kreditt er et viktig grunnlag for økonomisk vekst, hvilket er et spesielt hett tema i disse resesjonstider.

- God kjøpsmulighet
- At Fed (den amerikanske sentralbanken, journ. anm.) injiserer likviditet for å hjelpe banksektoren er åpenbart godt nytt, sier David Spika, investeringsstrateg ved Westwood Holdings Group, til Bloomberg Television.

- Fra et verdsettelsesperspektiv er dette en god kjøpsmulighet, påstår han.

Finansrally
Investorer trenger heller ikke bes to ganger. Finansaksjer gjør det veldig godt. Finanskjempen Citygroup leder an rallyet med en oppgang på knallsterke 6,65 prosent.

Dette er riktignok ingenting i forhold til långiveren Thornburg Mortgage, som er på randen av konkurs. Etter å melde om at selskapet jobber med långivere for å finne en måte å stille sikkerhet til lån, mer enn dobler aksjen seg med en oppgang på 125,35 prosent

Mindre underskudd
Handelsunderskuddet i USA økte til 58,2 milliarder dollar i januar. Økningen kom etter en revidering av desember tallene til et underskudd på 57,86 milliarder dollar fra 58,76 milliarder dollar som opprinnelig ble meldt. Det viser en fersk rapport fra det amerikanske handelsdepartementet.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at handelsunderskuddet skulle øke til 59,5 milliarder dollar. Totalt økte eksporten med 1,6 prosent til 148,23 milliarder dollar. Det er den største oppgangen på seks måneder. Importen økte med 1,3 prosent til 206,43 milliarder dollar i januar og ble særlig dratt opp av de rekordhøye oljeprisene.

Oljerekord
Ved råvarebørsen i New York har kontrakten på den amerikanske lettoljen satt ny rekord på 109,72 dollar fatet, for så å falle noe tilbake. Dette skyldes en gjeninnhenting fra den amerikanske valutaen. Meldingen om tilførte midler kapitalmarkedene ga nytt liv til dollaren, som stiger igjen etter å ha nådd nye bunnoteringer mot euroen. En dollar koster 5,14 kroner, men var nede i 5,08 kroner tidligere tirsdag. Oljegiganten Exxon Mobil klatrer 3,98 prosent.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker