Gå til sidens hovedinnhold

Kjempet seg til børspluss

Oslo Børs ignorerte skuffelsene, og dro seg opp i pluss.

Seismikkselskapene sliter, men ikke nok til å hindre børsoppgang i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

Oslo Børs endte i pluss for tredje dag på rad. Selv om det så lenge rødt ut klarte hovedindeksen å kare seg opp i positivt terreng med en oppgang på 0,24 prosent til 489,13 poeng.

Interessen for aksjer var igjen tiltagende etter en slapp start på uken. Totalt ble det omsatt aksjer og verdipapirer for 13,7 milliarder kroner på børsen tirsdag.

Resultatsesongen er nært forestående. Selv om enkelte selskaper allerede har fortalt om utviklingen i tredje kvartal er det svært få av de virkelige storvekterne som har presentert sine tall.

Elendig
Derimot har flere selskaper sendt ut resultatvarsler. Brorparten av disse er negative. Tirsdag var det klart for seismikkselskapene å melde om bomskudd. SeaBird ble sendt rett ned med et aksjefall på 15,77 prosent til 21,90 kroner. Selskapet sliter med en treg start på et av seismikkskipene, mens et annet er rammet av forsinkelser sammen med en betydelig inflasjon i mannskapets lønninger og svake dollar medfører det at selskapet nedjusterer målene for 2007.

TGS-Nopec er ikke bedre. Nok en gang har de blitt nødt til å sende ut en melding der de korrigerer forventningene. I tredje kvartal sliter selskapet med forsinket salg av eldre seismiske data fra Mexicogolfen samt problemer med to nye skip.

- Det var ikke helt uventet, sier analytiker Kjell-Erik Eilertsen i Fearnley Fonds til NA24.

Analytikeren er en av de få som lenge har vært svært negativ til TGS-Nopec og mener at den gode fasen selskapet har opplevd de siste årene er over.

Ikke fornøyd
Resultatvarselet tirsdag er i hovedtrekk tilsvarende det selskapet sendte ut i forkant av resultatfremleggelsen i andre kvartal.

- TGS-Nopec er ikke kvitt problemene. Den gode fasen er over, sier Fearnley-analytikeren til NA24.

Markedet var åpenbart ikke fornøyd. Aksjekursen ble sendt rett ned 12,63 prosent til 94,80 kroner. Wavefield Inseis er i fusjonsplaner med TGS der oppgjøret vil skje i form av TGS-aksjer. Det sendte Wavefield-aksjen ned 14,16 prosent til 47 kroner.

IT-selskapet Software Innovation melder også om svakere resultater etter at de blir nødt til å ta avsetninger og nedskrivninger på sin danske virksomhet. Markedet sendte aksjen ned 2,62 prosent til 13 kroner, men på laber omsetning.

Banket til
Ikke alle skuffer markedet. Finanskonsernet er i London der de avholder sin kapitalmarkedsdag. Selskapet har ikke gått helt klar av kreditturoen de siste månedene. Problemene og tillitskrisen i kredittmarkedet har medført at selskapet tar regnskapsmessige justeringer av porteføljene som dekker obligasjoner og rentepapirer. Nå resultatfører de urealiserte tap på 600 millioner kroner.

Det er noe lavere enn hva enkelte analytikere hadde ventet. Vel så viktig er at målene om fortsatt vekst på 10 prosent i de kommende årene opprettholdes. Samtidig ønsker de å bedre avkastningskravet på egenkapitalen til et mål på 16 prosent fra 15 prosent. Dette skal oppnås ved å få kostnadene ned. DnB Nor ønsker å få kostnadsgraden ned til 46 prosent, fra dagens nivå på like under 50 prosent.

- Konsernet har lagt frem et kostnadsprogram som virker positivt. Man hadde spekulert i at det ville komme et slikt program på forhånd, og dette ligger i overkant av spekulasjonene. Og det blir positivt mottatt, sier analytiker Nils Christian Øyen i First Securities til NA24.

Aksjemarkedet sendte aksjekursen til DnB Nor opp 2,42 prosent til 84,60 kroner.

Sterke giganter
Flere andre tungvektere gjorde det også skarpt tirsdag. Norsk Hydro ble løftet 2,85 prosent til 79,40 kroner. Gjødselprodusenten Yara steg 1,03 prosent til 171,25 kroner. Begge to er svært dollarsensitive og nyter godt av at den amerikanske valutaen styrket seg tirsdag.

Tørrbulkrederiet Golden Ocean steg 4,06 prosent til 39,75 kroner, mens Jinhui ble sendt opp 3,93 prosent til 79,25 kroner. Begge to blir løftet av stigene bulkrater som bedrer selskapenes inntjening på sikt.

StatoilHydro falt 0,88 prosent til 169,75 kroner etter at oljeprisen viser stadig svakheter. Et fat nordsjøolje med levering i november ble omsatt for 76,40 dollar da børsen stengte.

På topp
Eitzen Chemical steg hele 14,08 prosent til 24,30 kroner etter at hovedaksjonær Camillo Eitzen & Co vurderer sin eierposisjon i selskapet. Nå har de gitt Carnegie og Pareto oppdraget med å utforske ulike strategiske alternativer for eierandelen i kjemikalietankrederiet.

StepStone klatret 8,70 prosent til 25 kroner etter at de har sendt ut et positivt resultatvarsel. Blant annet venter de at driftsresultatet før avskrivninger og omsetningen vil øke markant fra foregående kvartal.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren