Gå til sidens hovedinnhold

Kjendisfotograf reiser i tid

Kjendisfotografen reiser på lykke og fromme til New Mexico for å fotografere livet på en gammel ranch.

Det er ikke hver dag en etablert fotograf drar av sted på lykke og fromme for å gjøre et egenprodusert fotoprosjekt. Men det har altså velkjente Marcel Leliënhof gjort. Lørdag reiste han til New Mexico for å tilbringe to uker med å utforske livet på ranchen.

Men hvordan kom han på å gjøre noe sånt?
- Noen venner av meg skulle reise over til en ranch i New Mexico, og da en av dem trakk seg, inviterte de med meg isteden, sier han til Fotopia.

Marcel tenkte at dette var en perfekt mulighet og hang seg på. De tre vennene har vært på Thompson Ranch i Santa Rosa, New Mexico flere ganger før – de har til og med investert i litt kveg der nede.

Ranchen er 400.000 mål stor og drives av én familie, helt på gamlemåten. Her finnes ingen luksus, men kun det aller mest grunnleggende.

Inspirert av Sally Mann
Han sier han er inspirert av "The American West" og Sally Mann, og håper å skape et portrett av livet på ranchen. Men aller mest fascinert tror han at han blir av menneskene der.

- Jeg kan tenke meg det er en del fantastiske karakterer der og ønsker å fokusere på dem. I tillegg vil jeg fotografere interiører, både på ranchen og i trailerparken der cowboyene bor.

Viktig med lokalkjente
I tillegg til dagliglivet på ranchen, får han oppleve både bryllup og rodeo og det som hører cowboylivet til. Familien vil ta dem med rundt og det hjelper selvfølgelig på at moren på ranchen er veldig fotointeressert. Leliënhof understreker viktigheten av å ha tilgang til folk som er lokalkjente når man gjør et slikt prosjekt.

- På en slik tur må man ha med folk som er lokalkjent, slik at man blir introdusert til lokalmiljøet. Ellers må man bruke flere måneder på å bli kjent med folk. På denne måten kan jeg skli rett inn i miljøet og virkelig kjenne på livet, forteller han.

Men det er ikke bare ranchlivet som skal dokumenteres, han vil også ta for seg en annen del av den amerikanske kulturen, nemlig motorsykler.

- Vi har leid oss en Harley Davidson hver og skal tilbringe 3 dager på et motorsykkeltreff i Taos, der titusener av motorsyklister treffes.

Ta avgjørelser på sparket
Ellers, sier han, er det viktig på et sånt prosjekt at man jobber spontant og tar avgjørelser på sparket. Han har jobbet på samme måte tidligere, da han var i Irland for å fotografere Lene Marlins siste platecover.

Marcel oppfordrer alle fotografer til å sette av tid til egne prosjekter innimellom oppdragene. I fjor laget han en kalender og i år blir det denne boken.

- Det er viktig å gjøre så mange egne prosjekter som mulig i året, for å vedlikeholde kreativiteten og for å promotere seg selv. Det er på sånne prosjekter man virkelig får utfolde seg og være kreativ.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser