Gå til sidens hovedinnhold

Kjent journalist intervjuet døde mennesker

Journalistskandale ryster Danmark.

Journalist, analytiker og kommentator Mads Qvortrup har blitt midtpunktet i en skandale av de sjeldne.

Frem til mai 2009 jobbet Qvortrup som Dagbladet Informations korrespondent i England.

I denne stillingen skal han blant annet ha skrevet artikler, hvor to av kildene har vist seg å være døde, da han angivelig intervjuet dem. I flere andre tilfeller avviser kildene at de har snakket med Qvortrup, ifølge danske Journalisten.

- Jeg har gjort en rekke feil. Det beklager jeg og det tar jeg på min kappe. Jeg er ikke utdannet journalist, men akademiker og jeg fant ut i den perioden at den skrevne journalistikk ikke er min sterke side, og jeg tok konsekvensen og sa opp min jobb hos Information, sier han til Journalisten.

Avslørt i stikkprøver
Danske Journalisten har avdekket svindelen gjennom å foreta stikkprøver på seks av artiklene han skrev for Dagbladet Information.

Dermed kan omfanget av jukset være større enn det som så langt er avdekket.

Blant annet skal Qvortrup i en artikkel om flerkoneri i Storbritannia ha intervjuet Colin Cramphorn, fra den britiske politimesterforeningen. Problemet er imidlertid at Cramphorn døde av prostatakreft i november 2006.

Tidligere har Qvortrup, som i dag jobber som analytiker og kommentator på TV2 og TV2 News, høstet kritikk for sin jobb som forsker. I 2001 ble et forskningsbidrag trukket tilbake, da han selv var styremedlem i et PR-selskap som han undersøkte i en rapport.

Ifølge Wikipedia er dette Mads Qvortrup karriere

Norsk skandale-journalist
For noen år siden ble noe liknende avdekket her hjemme.

Da kom det frem at den norske journalisten Bjørn Benkow fabrikkerte intervjuer med blant annet Bill Gates, Tom Cruise, Oprah Winfrey og Michael Schumacher. Dagbladet, Jyllands-Posten og Aftonbladet kjøpte og publiserte noen av artiklene til Benkow.

- Svaret er ikke sort-hvitt. Jeg har truffet og snakket med disse verdenscelebritetene. Men omstendigheter og tidsrom har ikke alltid vært som skrevet, skrev han da i en pressemelding.

Den kan du lese her

Reklame

Nå stiger strømprisen igjen - slik kutter du regningen