Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev fremmet i forrige uke krasse trusler om bruk av atomvåpen, og sa at Russland er beredt på å forsvare sine «nye territorier» med alle midler, inkludert strategiske kjernevåpen, ifølge Reuters.

Russland har som kjent planer om å annektere ytterligere fire regioner i Ukraina i nærliggende framtid.

Frykten har vært at et framtidig ukrainsk militært fremstøt mot russisk-annekterte regioner, altså ukrainsk territorium, skal misbrukes av Russland som et påskudd til å angripe Ukraina med kjernevåpen.

Les også: Hvordan vil Nato og USA reagere på en atomkrig i Ukraina?

President Vladimir Putin var krystallklar i sin TV-sendte tale forrige onsdag: «Når vårt lands territorielle integritet er truet, vil vi helt klart bruke alle midler vi har til å beskytte Russland og vårt folk. Dette er ingen bløff».

– Dette er selvsagt ingen bløff

Tirsdag kom imidlertid Medvedev med en ny melding på plattformen Telegram. Medvedev, som er nestsjef i Russlands mektige Sikkerhetsråd, gjentar en del oppgulp og sier russerne har enhver rett til å forsvare seg selv med kjernevåpen.

«Dette er selvsagt ingen bløff,» gjentok Medvedev i Telegram-meldingen.

«La oss forestille oss at Russland blir tvunget til å bruke det mest fryktinngytende våpenet mot det ukrainske regimet som har begått en storskala aggresjon som er farlig for selve eksistensen av vår stat,» skrev Medvedev.

I henhold til Russlands atomvåpen-doktrine, som lister opp betingelser for gyldig første bruk av kjernevåpen, kan de angripe med kjernevåpen hvis selve statens eksistens er truet (uavhengig om trusselen består av kjernevåpen eller konvensjonelle våpen).

Les også: Putin minner om sitt atomvåpenarsenal i sin første tale siden krigen startet: – Jeg bløffer ikke

– Et positivt tegn

Russiske Pavel Podvig er direktør for Russian Nuclear Forces Project, som har base i Sveits. Podvig, som anses å være blant verdens fremste eksperter på Russlands kjernevåpenstyrker, har gjennomgått Medvedevs siste Telegram-melding.

– Det er vanskelig å vite hva man skal lese ut av denne meldingen, og hva den reflekterer. Men etter mitt syn er det verdt å merke seg at Medvedev holder seg til denne smale tolkningen av atomvåpen-doktrinen, at det må være en aggresjon som truer selve statens eksistens for at det skal være aktuelt å anvende kjernevåpen. Så etter mitt syn er dette et godt tegn, sier Podvig til Nettavisen.

Podvig påpeker at det er en vesentlig forskjell på om det er «trusler mot deres territorielle integritet» eller en «trussel mot selve statens eksistens» som berettiger et førsteangrep med kjernevåpen.

– Medvedev nevnte ikke «territoriell integritet» i meldingen. Kanskje det ikke forteller oss noe som helst, men etter mitt syn er det et positivt tegn, sier han.

Den russiske statsstyrte TV-kanalen RT (tidligere Russia Today), som anses å være Kremls talerør, skriver at «den tidligere russiske presidenten (Medvedev) sier det er høyst usannsynlig at det vil kunne oppstå forhold i Ukraina som berettiger en kjernevåpen-respons fra Moskva».

Les også: Øker dette faren for en atomvåpen-konflikt? Her er ekspertenes dom

«Demagogisk diaré»

Telegram-meldingen kommer etter at Washington - med Nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og utenriksminister Antony Blinken i spissen - har advart om «katastrofale konsekvenser» hvis Russland bruker kjernevåpen i Ukraina-konflikten.

Medvedev avviste advarslene fra Washington som «demagogisk diaré». En demagog er en person som benytter usaklig argumentasjon og appellerer til følelser og fordommer for å vinne tilslutning.

Videre skriver Medvedev at Ukraina hypotetisk sett kan utsette Russland for en trussel som truer selve statens eksistens, noe som innebefatter at Russland svarer med kjernevåpen.

Men Medvedev skriver at han er overbevist om at Nato og USA vil avstå fra direkte innblanding.

«Jeg mener at Nato ikke vil intervenere i konflikten selv ved et slikt scenario. Sikkerheten til Washington, London og Brussel er viktigere for alliansen enn skjebnen til et ubrukelig Ukraina som går til grunne,» skriver Medvedev.

«Amerikanske og europeiske demagoger vil ikke risikere å dø i en apokalyptisk atomkrig. Dette er grunnen til at de vil svelge enhver bruk av våpen i den pågående konflikten,» skriver han, ifølge oversettelsen til RT.

Les også: - Uklart om president Putin ene og alene kan avfyre atomraketter

– Må minne russerne om deres egne løfter

Podvig utelukker ikke at det sterke budskapet fra USA kan ha nådd fram til Moskva og til dels påvirket viktige beslutningstakere.

– Det er viktig å minne russerne om deres egne løfter som er gitt i atomvåpen-doktrinen, og at enhver form for fortolkning av denne doktrinen ikke er formålstjenlig. Et ideelt budskap til russerne måtte være at dagens situasjon er ikke engang i nærheten av å kunne oppfylle deres egne betingelser for bruk av kjernevåpen, og at selv tanken om å bruke kjernevåpen i denne konflikten er totalt uakseptabelt, sier han.

– Jeg tror at jo sterkere og mer konsist dette budskapet formidles til Russland, desto større effekt har det på tankegangen til dem som tar denne typen beslutninger i Kreml og Moskva generelt, sier Podvig.

- Tror du beslutningstagere i Washington tolker meldingen fra Medvedev på samme måte som deg?

- Jeg vet ikke. Jeg håper det. Men jeg mener at budskapet fra Vesten og spesielt USA bør fortsatt være at selv tanken på å trekke inn kjernevåpen i denne konflikten er uansvarlig og uakseptabelt. Men jeg ville foretrukket at dette budskapet blir gjentatt sterkere og sterkere.

- Det er vanskelig å spekulere på hva de tenker i Washington, men det virker som at det rådende synspunktet er at hvis Russland, gud forby, bruker kjernevåpen mot Ukraina, så vil ikke responsen fra USA være symmetrisk, sier Podvig.

Les også: Norsk general: – Dette er egentlig en erkjennelse av at Putin har mislyktes

- Er risikoen for bruk av kjernevåpen større nå enn den har vært tidligere i Ukraina-krigen?

- Det er vanskelig for meg å bedømme. Det er definitivt bekymringsverdig med tanke på den siste utviklingen. Mobiliseringen antyder at Russland ikke er på utkikk etter noen utvei. Mobiliseringen gjør det enda vanskeligere å avslutte denne krigen. Det var vanskelig før, men enda vanskeligere nå. Så lenge denne krige pågår, er det en risiko for eskalering. Risikoen er der, og den vil være der en stund, sier han.

- I hvilken grad tror du meldingen til Medvedev reflekterer Putins budskap?

- Det vet jeg rett og slett ikke, og det er det vel ingen som riktig vet.