(New York/SIDE2:) - Fargen på brudekjoler som gjelder er off white. Ikke kjøp en helt kritthvit kjole. Hvis du kjøper en kjole i silke, så kan stoffet bare blekes til en viss hvithet. Har du en skikkelig hvit kjole, nesten blåhvit, så vet man at det er polyester, sier brudekjoleekspert Randy Fenoli, og fortsetter:

- Går du for en polyesterkjole anbefaler jeg at du kjøper den i off white. Det vil se mer eksklusivt ut.

Fenoli understreker at når han sier off white, så finnes det en rekke navn på den fargen , som for eksempel eggskallet eller stearlinlysfarget - poenget er at det ikke skal være helt hvitt.

Fenoli har mer enn 15 års erfaring som brudekjoledesigner, og er moteansvarlig ved Kleinfeld Bridal, en av verdens fremste brudesalonger. Side2 møter ham i salongen på Manhattan, New York, som også huser realityserien «Kjolen som sier ja» på TLC.

Mye bevegelse og stroppløst
Skal du gifte deg i år, bør du også tenke på at det skal være mye bevegelser i brudekjolen, tekstur og flere lag.

- Monique Lhuillier har en kjole som heter Sunday Rose med store roser. Bruk av tredimensjonale innslag, og ting som flagrer er nok den største trenden nå.

Fenoli påpeker at det også skal være stroppløst.

- Grunnen til dette er fordi samfunnet er blitt mer avslappet, og vi kan vise mer hud, også i kirken. Har man kjole med ermer eller stropper kan det være vanskelig å bevege seg, og jenter har lyst til å heve glasset, skåle, danse, kaste bukketten og ha muligheten til å bevege seg mye. Det får man ikke til med ermer. Så kvinner vil ha stroppløst nå, det er mest populært.

50-tallet er in
- En annen trend er at vi er litt tilbake til 50-tallet, alle vil se ut som Grace Kelly eller Audrey Hepburn. De naturlige og stramme kjolene er populære, men og de store foldeskjørtene, men det skal være rent, enkelt og tidløst. Jeg tror 1950-tallet hadde den tidløse følelsen. En vakker kvinne må ha noe enkelt, som gjør at hun blir midtpunktet og ikke kjolen.

Se hvilken kjole Randy Fenoli anbefaler til Kate Middleton: Slik bør brudekjolen være, Kate

Gjør som Carrie
Når det gjelder sko på den store dagen, forteller Fenoli at «Sex in the City»-filmen skapte en trend med farger og stiletter.

- Det er litt på vei bort, men like etter «Sex and the city»-filmen, da Carrie bruker de blå Manolo Blahniks ble det in at jenter velger sko før de har funnet kjole. Jeg synes det er fint, jeg vil heller ha en jente med sko som hun kan bruke om og om igjen framfor et par dyre stiletter som hun bruker en gang og kanskje kaster.

Fenoli har kunder som både går for blå, røde og til og med leopardmønster på skoene til brudekjolen.

- Alt som forteller brudens historie, og det paret ønsker å meddele er komprimert inn i skoene.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Belte i livet
En annen ting som gjør at du skaper en mer personlig brudekjole, er å ha et belte i livet.

- Belter er populære fordi du kan ta en hvilken som helst kjole og tilsette et belte, og du har skapt noe eget. Alle bruder vil ha noe annerledes, og det er umulig - så å legge til et belte eller gjøre en liten forandring på kjolen gjør den til hennes egen og unike kjole.

Samme trender i Norge?
Kathrine Sørland, eier av brudesalongen Agape i Oslo, og programleder for «3 Bryllup» på TV3, synes Fenolis tips om årets trender også gjelder her hjemme.

- Men i Norge er vi nok noe mer frigjort. Stroppløse kjoler er fremdeles en trend, og det har det vært i noen år. Det vi også ser er in er langt snitt ned til hoftene. Lange liv er populært, med mye drapering som gjør at formen blir fin, og man får en slank og fin midje – som alle har lyst på når de gifter seg.

Sørland forteller at det i Norge har vært populært med sateng og silke de siste årene, men at det nå er kommet en del andre stoffer, som taft.

- Det er et deilig og røft stoff som gir fint skinn. Det er fint sammen med kjoler med langt liv. Skifong er og populært. Det lette, tynne og sommerlige som glir fint inntil kroppen. Det var også en del blonder i fjor, og det ser vi i år også som et lag utenpå kjolen.

Sørland er enig med Fenoli at et bånd i livet gir et personlig preg på kjolen.

- Jeg ser ofte bruk av andre farger på kjolen som bånd i midjen, det kan være en farge som er rake motsetningen av kjolen.

Flere kjoler er lov
Modellen og programlederen sier også at stadig flere velger å skifte kjoler i løpet av bryllupet.

- Noen vil ha store kjoler, andre smale og enkle. Noen velger kanskje en stor brudekjole i kirken, men skifter til noe enklere når det er klart for festen. Det er litt amerikansk å bytte kjoler, men det ser man stadig oftere, sier Sørland og legger til med latter:

- Jeg hadde tre kjoler da jeg giftet meg, men fikk bare tid til å bruke to.

Sørland giftet seg med sin Andreas Holck i 2006, og hadde det hun beskriver som en klassisk prinsesse-cut på kjolen – slik du kan se på de gamle Disney-filmene. Brudekjolen var stroppeløs, hadde et røffere look i overdelen og stort skjørt med flere meter langt slør.

«Kjolen som sier ja» sendes på TLC onsdager 22.30 og fredager 19.30. (Nye episoder starter fra 13. april klokken 22.30)