(SIDE2): Hvit og gull eller blå og svart?

Kjolebildet som har satt hjerner i kok på sosiale medier ble først postet av sangerinne Caitlin McNeill på Tumblr, men raskt plukket opp av Buzzfeed, som snart krasjet under all aktiviteten bildet forårsaket – for noen ser altså hvitt, mens andre ser blått.

LES saken: Hvilken farge har denne kjolen?

Også Kim Kardashian, Julianne Moore og Taylor Swift har kastet seg på diskusjonen – der de to førstnevnte ser hvitt, mens Taylor ser blått.

HTML EMBED
HTML EMBED

Og det er også forskjellige oppfatninger av farger som startet debatten:

- Det som skjedde var at et vennepar av meg skulle gifte seg og moren til bruden tok et bilde av kjolen for å sende til datteren. Da hun viste bildet til forloveden sin, ble de uenige om hvilken farge den hadde, forteller McNeill.

Og, for syns skyld (pun intended!): kjolen er blå med svarte blondedetaljer – og ser slik ut:

Men hvorfor ser vi forskjellig?

Kort fortalt dreier det seg om at forskjellige bølgelengder på lyset korresponderer med forskjellige farger, og at disse registerers i hjernen via øyet. Stort sett har vi ikke så store forskjeller i oppfattelsen av farger på ting, men denne kjolen er altså annerledes.

- Lyset treffer bakerst i øyet, der pigmenter trigger nerveforbindelser som igjen sender informasjon til stedet i hjernen der farge-informasjonen leses av.

Registerer forskjellige lysbølger

Men det første lyset som treffer øyet ditt har bølgelengder ut fra hva enn som måtte lyses opp og reflekterer det som er rundt deg. Vi er vant til å se i dagslys, men dagslyset endrer seg fra blant anndet det røde morgenlyset, til det blå kveldslyset

- Synet vårt skal «avfeie» uriktig informasjon som kommer fra det som reflekteres og registrere det som er den faktiske fargen, sier Jay Neitz, nevrolog ved universitetet i Washington - som legger til at kjolen er det mest ekstreme eksemepelt på forskjellig fargeoppfattelse han har vært borti.

Vi forsøker altså (ubevisst) å filtrere bort de «uriktige» fargebølgene som treffer linsen i øyet, og heller se den reelle fargen - men det er ikke alltid det skjer på samme måte. Og dermed ser fargen annerledes ut.

- Noen «tar bort» den blå delen av lyset, og ser dermed en hvit kjole med gulldetaljer. Eller man gjør motsatt, tar bort den gylne fargen, og ser sort og kongeblått.

Endret seg

I Side2-redaksjonen var det flere som så kjolen som hvit, med gull/lysebrune detaljer. Flere så den som blå og sort. Noen oppfattet derimot også en blå kjole med gull/oransje detaljer.

For de som først så en hvit kjole, endret det seg jo flere ganger man så på den, og kjolen ble stadig mer blå.

(Kilder: slate.com, wired.com)