Gå til sidens hovedinnhold

- Finn fem feil

Det skriver bloggeren, som kaller seg «sinnadamen» - Ingen har reagert, forteller butikksjef.

(SIDE2): - Ingen har reagert på disse og jeg syns dette er helt ok, sier butikksjef for Name It, Byporten, Madelen Melgaard Berg til Side2.

Hun har jobbet i kjeden som selger barnebodyene med påskrift, i fire år.

- Foreldre vil ikke ha kjønnsnøytrale klær. Det er alltid det i kjønnsnøytrale farger, som for eksempel brunt, som havner på salg. De fleste som handler her, vil i hvert fall vise med klærne, hvilket kjønn barnet har. Det er kun de som er gravide og ikke vet kjønn ennå, som handler kjønnsnøytralt. Dessuten går det noe ull i kjønnsnøytrale farger. Kanskje fordi søsken skal arve.

HVA SYNS DU OM PÅSKRIFTEN PÅ BARNEBODYENE? DISKUTER UNDER!

Men ikke alle syns det er like sjarmerende at det er «guttebodyen» som har påskriften «Adm.dir» og at «jentebodyen» har påskriften «Hjerteknuser». For i butikken er det i hvert fall ingen tvil om at det er bodyen som er rosa, som er til jente og den blå som er til gutt.

Bloggeren som kaller seg for «sinnadamen» gikk rett ut igjen da hun skulle kjøpe pysj på butikken. Dette skriver hun på sin blogg ;

«Vi var inne på Name It for å kjøpe pysj og body til Lillefrøken. Jeg begynner å bli (litt for) vant med at verden er rosa og blå når det handler om barn og Name It er ikke noe unntak. Og, i tilfelle fargene i seg selv ikke skaper tydelige nok kjønnsroller, kan vi jo spe på med litt tekst: Dette er ikke bare litt søt tekst. Dette er ikke greit «fordi ungene ikke kan lese» for det er ikke bare dem meldingen sendes til»

- Penis for å komme opp og fram

Printet på bodyene kan jo lett tolkes dithen at det er den lille poden som er eller skal bli adm.dir, mens jenta kan nøye seg med å være en søt hjerteknuser. En insinuasjon som barnebutikken burde holde seg for god til å selge for penger, ifølge «sinnadamen»

«Name It burde holde seg for god til å bidra med indoktrinering fra tidlig alder. Nei. Vi kjøpte ingen body her. Vi fant en annen butikk. En som ikke insinuerer at det man skal ha penis for å komme seg opp og frem her i verden»

- At det står «Adm.dir» på den som er blå og «Hjerteknuser» på den som har rosa, det har jeg ikke tenkt på en gang. Men vi har jo rosa gensere med traktor på også, sier butikksjef Madelen.

Hun forteller at disse ble etterspurt av kundene selv. Traktorgensere til gutter ble populært, men så ville gjerne foreldre ha traktorgenser til jenter også.

- Kattepus til jenter og løve til gutter

Hun mener det har skjedd mye på de fire årene hun har jobbet i Name It.

- Folk er mye mer glad i farger og selv om det fortsatt fins typiske guttefarger og jentefarger så har vi jo bukser i oransje, rødt og lilla til gutt. Da vi først tok inn det så var det mange kunder som reagerte, men nå vil jo gutta selv ha disse fargene.

Hun forteller også at mange foreldre syns det kan være enklere å kle på barna når det er spesielle motiv på klærne eller at klærne har en spesiell farge.

- Er det en traktor eller bil på så er det morsommere å ha på seg, og vi har gensere med løve på til gutter og kattepus til jenter. Mange sier også at det hjelper dersom jentene får ha på seg kjole, da blir det lettere å kle på om morgenen.

Hva synes du? Er klær med på å markere sosiale normer og samfunnets forventninger til kjønnene fra barna er små?

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken