(SIDE2): Hver fjerde tenåring, eller halvparten av alle seksuelt aktive ungdommer i USA, har en eller annen kjønnsykdom. Dette tilsvarer tre millioner ungdommer.

Les:Etter den søte kløe...

- For mange er tallene overveldende fordi vi snakker om at nesten halvparten av alle seksuelt aktive tenåringer har hatt en kjønnsykdom på et eller annet tidspunkt, sier Dr. Margaret Blythe, en spesialist på ungdomsmedisin ved Indiana University, ifølge ABC News.

Studien er den første i USA som kartlegger kjønnsykdommer i denne gruppen.

Stress årsak til kreft
Andre undersøkelser viser at stress kan øke sjansen for livmorhalskreft. Grunnen til dette er at et stressende liv gjør det vanskeligere å bekjempe viruset som forårsaker de fleste tilfeller av denne type kreft hos kvinner.

Les:Stress kan gi livmorhalskreft

Høy prioritet
Da kjønnsykdommer kan føre til infertilitet og livmorhalskreft, er screening, vaksine og andre forebyggende metoder for seksuelt aktive kvinner høyt prioritert i USA.

I 2006 ble det rapportert inn over én million tilfeller av klamydia i USA, samtidig som det ble registrert et rekordhøyt antall tilfeller av kjønnssykdommen gonoré.

Les:Rekordår for klamydia

Den vanligste kjønnssykdommen i Norge i dag er klamydia, og hver uke smittes over 400 nordmenn. Etter at det ble mulig å teste seg selv ved hjelp av en urinprøve er det flere som sjekker om de har sykdommen.

Les:Flere tester seg for klamydia

Vanskelig å oppdage
Det kan være vanskelig å oppdage om man har en kjønnssykdom. HPV kan gi kjønnsvorter, men det er ofte ingen symptomer forbundet med sykdommen. HPV-vaksinen er tilgjengelig, men det er lite sannsynlig at den har hatt noen særlig stor innvirkning enda.

Det er også knyttet noe skepsis til HPV-vaksinen etter at to kvinner døde etter de hadde tatt den.

Les:Kreftvaksine etterforskes

Sex-pass
I fjor ble verdens første pass for trygg sex, kalt «safe sex passport», lansert i USA. Når du bestiller passet, som er på størrelse med et kredittkort, blir du henvist til et laboratorium, hvor du kan bli testet for fem seksuelt overførbare sykdommer. Passet skal så fungere som et bevis på at man ikke har noen seksuelt overførbare sykdommer.

Les:Lanserer pass for trygg sex

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!