Gå til sidens hovedinnhold

Kjøpte Røkke-aksjer uten råd

Næringsministeren droppet å be om råd da han kjøpte aksjer for 4,8 milliarder kroner.

Fredag ble det kjent at staten, ledet av næringsminister Dag Terje Andersen, kjøper seg inn i Aker Kværner. Men ministeren fikk ingen råd fra eksperter da aksjene ble plassert.

NA24 - Din næringslivsavis

Regjeringen la 4,8 milliarder kroner på bordet til Kjell Inge Røkkes Aker-konsern, og fikk 30 prosent av aksjene i et holdingselskap som eier 40 prosent av aksjene i industrigiganten Aker Kværner. Med på eiersiden i dette holdingselskapet er den svenske Wallenberg-sfæren gjennom selskapene SAAB og Investor AB.

Men de har opsjoner som garanterer en forsikring på nedsiden, og oppsiden.

LES OGSÅ: - Røkke truet med russere

Markedspris
Men departementet, som har ført samtaler med Aker-systemet over lengre tid, har ikke benyttet seg av finansielle rådgivere i forbindelse med den oppsiktsvekkende transaksjonen.

- Det er ikke brukt noen finansielle rådgivere, siden transaksjonen skjer til markedspris, sier informasjonsrådgiver Arvid Samland til NA24.

Det betyr at departementet selv har følt prisen de betaler for aksjene i et eierselskap, som eier aksjer i Aker Kværner, er helt OK. Aker ASA skal heller ikke ha benyttet seg av rådgivere i forbindelse med prosessen.

Les kommentaren fra NA24s Are Slettan: Røkke pynter med svensker

Flere eksperter har i ettertid av nyheten om det statlige kjøpet pekt på at Røkke kan le hele veien til banken. Flere forstår heller ikke hvorfor regjeringen har lagt milliarder på bordet.

Overrasket
Jan Petter Sissener, adm. direktør i Kaupthing Bank og en av de mest erfarne aksjemegleren i landet, kan ikke fatte og begripe hvorfor regjeringen har kjøpt aksjene. Men det overrasker han at regjeringen ikke har benyttet seg av rådgivere når handelen skulle gjøres.

- Det overrasker meg, men da mener de vel at de har den nødvendige kompetansen selv. Så får fremtiden vise om det er riktig, sier Sissener til NA24.

Rabatt
Om prisen på aksjene i Holding-selskapet er riktig er et åpent spørsmål, men Sissener peker på at aksjer i investeringsselskaper vanligvis handles til en rabatt av de underliggende verdiene i størrelsesorden med 20 til 30 prosent.

- Det gjelder også Investor AB, som også handles til rabatt. Posten er fullstendig illikvid, og det krever større aktsomhet og kanskje større rabatt, sier Sissener til NA24.

Men Sissener forteller til NA24 at regjeringen er opptatt av norsk eierskap, og det har de nå fått.

- De forsøker å pakke det inn, men det som er realiteten er at de har sikret Aker Kværner på norske hender, sier Sissener som spør:

- Her løfter man ut en tilfeldig aksjonær. Jeg kan ikke se rationalet for det. Regjeringen har ikke noe i Aker Kværner å gjøre. Er ikke staten eksponert nok mot olje fra før?

Leder for Næringsdepartementets eierskapsseksjon, Reier Søberg, var mandag ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentar til denne saken.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua