Dieselforbudet vil trolig gjelde innenfor dette området, altså store deler av sentrumsbydelene. Grafikk: Jørgen Jacobsen
OSLO: Torsdag vedtar Stortinget lovendringen i Vegtrafikkloven, som gir hver enkelt kommune mulighet til å innføre lavutslippssoner, eller sagt mer folkelig; Forbud mot dieselbiler.
Slikt skaper jubel i byrådet i Oslo, der både Høyre og Venstre har etterlyst en lovhjemmel for å hindre dieselbilene fra å kjøre i Oslo sentrum på dager med spesielt høy luftforurensing.
- Får vi hjemmel til å etablere lavutslippssoner, så kan det være på plass allerede neste vinter. Da er det aktuelt å stenge Oslo sentrum for dieselbiler innenfor Ring 2, eventuelt Ring 1, og samtidig øke kapasiteten kraftig på kollektivtransport, sier byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland (H), til VG.
Bør dieselbiler forbys i Oslo sentrum? Si din mening i kommentarfeltet under!
Dør av forurenset luft
Hvordan dette skal løses i praksis kan ikke byrådslederen si foreløpig, men han forklarer at planen er å få på plass et varslingssystem, slik at dieselbilister får beskjed om hvilke dager de kan kjøre og ikke.
På disse dagene skal kommunen sørge for å frakte bilistene med lavutslippsbusser.
Bakgrunnen for forslaget om lovendring, er blant annet en rapport som viser at personer med hjerte- og lungesykdommer dør kort tid etter dager med ekstra høy luftforurensing i hovedstaden.
Hvordan forbudet skal håndheves, bøtesatser og liknende er heller ikke avgjort ennå.
Les også: Per Sandberg: - Jeg klarer ikke å kvitte meg med grusomme bilder
Mener diesel-folket har blitt lurt
Men langt fra alle jubler over grepet Oslos byråd vil gjøre for å gi friskere luft i sentrum.
Carl I. Hagen (Frp) sa onsdag kveld at dieselbilistene har blitt lurt.
- Med Kristin Halvorsen i spissen anbefalte den rødgrønne regjering, med Ap i det reelle førersetet, folk om å kjøpe dieselbiler gjennom avgiftssystemet, sa Hagen, og viste til endringen i avgiftssystemet i 2006.
Den gangen fikk dieselbiler avgiftslette, fordi dieselmotorer produserer mindre CO2 enn bensinbiler. Resultatet var et solid oppsving i salget av dieselbiler.
Men siden den gang har pipen fått en annen lyd. Da avgiftsendringen ble iverksatt var det ikke tatt høyde for dieselpartiklene som blir sluppet ut, og som sørger for store problemer for dem som har luftveislidelser.
Dieselmotoren er også en langt større produsent av nitrogenoksid (NOx) enn bensinmotoren. NOx bidrar til å forverre luftveislidelser, som for eksempel astma.
Dermed ble dieselbilen svartelistet av partiene som tidligere var med på å innføre avgiftslette, blant annet Arbeiderpartiet, som nå har snudd i saken, og sørger for flertall i Stortinget for endring av Vegtrafikkloven.
Les også: Dette kan bli Oslos største utviklingsprosjekt noensinne
Skaper rabalder
Det siste døgnet har kritikken haglet i sosiale medier, der mange mener det ikke er riktig at privatbilistene skal straffes.
«De som har plager pga dårlig luftkvalitet må vel ikke bo midt inni byen heller. Blir helt feil at flere tusen bilister skal straffes fordi kanskje noen hundre personer plages», kommenterer en på Nettavisens Facebook-side.
Han får følge av flere:
«AvgiftsPartiet. "Kjøp dieselbil gir mindre avgasser.." Når alle har kjøpt.. Så skrur vi opp avgifter og tjener penger... Søppelparti...»
«Jeg kjøpte min første dieselbil etter at stortinget la føringer om at dette var veien det gikk. Jeg vil ikke akseptere å bli hersjet med av vinglete politikere. Dette må få juridiske etterspill om forbud blir vedtatt».
«Jeg forventer faktisk penger inn på konto om våre politikkere har lurt meg. Jeg kan ikke bli hjemme fra jobb en dag bare fordi det er forbudt å kjøre dieselbil gjennom byene».
«Kjøp dieselbiler folkens! Kjøp el-biler! Vær miljøvennlig! Å nei, nå har det blitt for mange av dere, så nå skal dere straffes!!!!»
Les også: - Det kan ikke koste flere hundre kroner å kjøre barna til barnehagen
Vil gjøre det vanskeligere for bilister
Kritikken preller imidlertid av på Oslo-byrådet, som nå gleder seg over muligheten til å innføre dieselforbud i sentrum.
Allerede neste vinter kan forbudet bli innført, så nå haster det å kvitte seg med dieselbilen, om du fortsatt vil kjøre i hovedstaden.
Dette kan komme sammen med flere andre tiltak for å bedre luftkvaliteten i Oslo. Som dittOslo tidligere har skrevet vurderes blant annet økte bomsatser for dieselbiler, samt flere bomstasjoner inn mot Oslo.
Oslo kommune jobber også med tiltak for å gjøre det vanskeligere generelt å kjøre bil i Oslo, mens man ønsker å øke andelen kollektivreiser.
Les også: Dette trenger Ruter 30 milliarder kroner til
Bør dieselbiler forbys i Oslo sentrum? Si din mening i kommentarfeltet under!
Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!