Gå til sidens hovedinnhold

Klagemuren

Klagestrømmen mot norsk presse eksploderer. Les pressegeneralens formaninger.

Pressens Faglige Utvalg mottar flere klager enn noensinne. Per 18. desember har utvalget i år mottatt hele 309 klager og nesten halvparten av klagene endte med fellelse.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Dempe oss
En slik situasjon tegner ikke godt for norske journalistikk, men generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold har ikke gitt opp norsk journalistikk riktig ennå. Men noen formaninger har han.

- Jeg tror vi må prøve å dempe oss. For det første tror jeg at redaktøransvaret vil bli et kvalitetsmerke - det at det er noen som har kontroll og noen som har et ansvar. Det er blitt reflektert over saken før den blir publisert. Det tror jeg vil skille journalistikken fra alt mulig søppel som er der ute, sier Kokkvold.

Spesielt avistitler mener Kokkvold mediene må ta tak i.

- Jeg tror vi må ta et skritt tilbake og begynne å bruke språket på en helt annen måte. For eksempel tittelen på NA24 Propaganda «Hagen knuste Hegnar», eller i Dagbladet «Hagen banket Hegnar». Ord som raser og knuser også videre må vi dempe. Det er viktig, for uansett hvilket medium vi jobber i er ordet vårt viktigste våpen og gjenerobre ordets verdi. Vi må stoppe opp fordi avisspråket er i ferd med å bli et språk som ingen andre bruker. Alt er ikke enten en lykkerus eller en katastrofe. Det meste er et sted mellom der, sier Kokkvold.

Eksplosiv
Det har vært spekulert mange steder om hvorfor antall klager til PFU har eksplodert i 2007, og Kokkvold har gjort seg sine tanker.

- Det er flere årsaker til det, men jeg tror det er galt at det skyldes at den generelle etiske røkt i avisene er blitt dårligere. Blant annet har fokuset fra mediene om utvalget bidratt. Og så har det vært større saker i utvalget som har vakt oppmerksomhet. Dessuten er det kommet til flere medier, og fordi at folk ser at det har en hensikt å klage, spekulerer han.

Etter årets siste møte har 49,1 prosent av klagene som har gått til uttalelse endt med fellelse i PFU.

- Det er en veldig høy prosent, vanligvis ligger den fra 41 til 45 prosent. Det var ett år det var over 50 prosent, men årets er veldig høy.

Les hele Vær Varsom-plakaten her.

Spesielt er Kokkvold forundret over hva slags saker mediene felles for. Det handler om gjentakelse.

- Punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse topper med 20 fellinger. Dette er et fundament i norsk journalistikk og det forundrer meg at norske journalister ikke klarer å holde orden på dette. De som angripes skal få ha anledning til å kommentere det de beskyldes for i samme artikkel. I fjor toppet punktet og så og da var det 15 fellinger, forteller Kokkvold.

Sprengt kapasitet
På de to neste plassene ligger kildekritikk med 17 fellinger og saklighet i presentasjon på tredje plass med 14 fellinger.

På tampen av et rekordår i antall klager tror ikke Kokkvold at antallet vil øke spesielt mye neste år. Og skulle så skje må generalsekretæren se på strukturen i PFU. På årets siste møte var det så pass mange saker til uttalelse at to saker måtte utsettes til nyåret.

- Jeg gleder meg over økningen. Ikke fordi PFU dermed får enda mer å gjøre – vi er jo nesten sprengt på kapasiteten - men fordi det er viktig at publikum har et sted å gå og vite de får en seriøs behandling. Når mennesker føler seg tråkket på av mediene er det viktig å ha et sted å gå hvor man er sikret en rask og gratis behandling. Vi er til for publikum og det er viktig i et fritt samfunn kan ikke mediene styres av statsmakten, men den skal

følges nøye av et kritisk publikum, som klager når det er grunn til å

klage, sier han og legger til:

- Stiger tallet ytterligere i årene som kommer, må vi enten holde møter oftere – eller lengre møter.

Ikke bøter
- Men med økning i antall klager, kunne det ikke da vært en løsning med å innføre bøter når mediene bryter god presseskikk

- Nei, det har jeg ingen tro på. Det brukes i Sverige for å finansiere svenske PFU. Det har vært diskutert, men jeg tror at det i Norge hvor en fellende uttalelse må publiseres i sin helhet på en synlig plass holder. Uttalelsene fra utvalget er etter hvert blitt så lange at de ikke kan gjemmes bort.

Julen står for tur og i høytiden regner generalsekretæren med å ta fri fra jobben.

- Når det er en grå jul lengter jeg hjem og det er Røros hvor jeg har en seter fra 1600-tallet på 12 mål. Der kunne jeg tenkt meg å dratt, men i år skal vi være i Drøbak med våre fem barn – og der skal jeg bare lese og spise. Det er i grunn det jeg best til. Og da blir det mye litteratur om britisk politikk og historie, og så leser jeg mye krim. Gert Nygårdshaug er favoritten og så har jeg fått opp øynene for Jørgen Gunnerud, og av de utenlandske er det PD James, forklarer han.

Har du medietips? Ta kontakt med NA24 Propaganda

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua