(SIDE2): Bakterien Mycoplasma genitalium likner på kjønnssykdommen klamydia. På samme måte som klamydia kan en infeksjon med M genitalium gi symptomer og ubehag, men kan også i en del tilfeller forløpe symptomfritt.

- Det er første gang det publiseres norske funn om denne utbredte bakterien som bare kan overføres seksuelt. Vi har fått bekreftet den her til lands også, sier overlege Harald Moi ved Olafiaklinikken i Oslo og professor ved Rikshospitalet til Dagbladet.

Moi og forskere ved Fürst medisinske Laboratorium står bak artikkelen om bakterien som publiseres i Tidsskriftet for Den norske legeforeningen torsdag.

I fjor ble 22.000 tilfeller av klamydia innrapportert i Norge. Ifølge Moi er den mer ukjente sexbakterien omtrent en tredjedel så hyppig. Det betyr at anslagsvis 7000 personer i Norge har Mycoplasma genitalium.

For å bli kvitt bakterien er det nødvendig med antibiotika, men en annen type antibiotika enn mot klamydia. Moi understreker at leger må bli mer oppmerksomme på bakterien for å gi riktig behandling, skriver Dagbladet.

Komplikasjoner
Allerede i fjor skrev Side2 om bakterien.

- Dette er en bakterie som ble oppdaget i 1980, så det er egentlig ikke en ny bakterie, men den har vært vanskelig å påvise og dermed problematisk å forske på. Med utvikling av nye laboratorieteknikker er det de siste årene blitt mulig å gjøre studier, og disse viser at M genitalium overføres seksuelt, uttalte lege Elise Jernberg ved Kreftregisteret, og tidligere ansatt ved Olafiaklinikken i Oslo.

Jernberg opplyste at det er naturlig å sammenligne M genitalium med klamydia, da den på lik linje forårsaker betennelse i livmorhals og urinrørsbetennelse, i mange tilfeller kraftigere betennelse enn ved klamydia.

LES MER: Ny kjønnssykdom i Norge