Gå til sidens hovedinnhold

Får klamydia på julebordet

Avslørt av hjemmetester.

(SIDE2): - Vi merker at pågangen øker i desember og januar ved at kunder ringer inn og har en del spørsmål angående klamydiatesten og kjønnssykdommer generelt. Vi har også en økning i salget på ca 10-20 prosent. Vi har inntrykk av at dette henger sammen med julebordsesongen, sier Rasmus Johannson Ødegaard.

Han er daglig leder ved Institutt for Indremedisin AS. De selger hjemmetester via www.testselv.no og www.klamydia.no der de sender ut prøveutstyr til kunden og kunden sender dette tilbake med en urinprøve. Denne analyseres og når svaret foreligger ringes dette ut til kunden.

- Sparer tid
Har du testet positivt blir det ringt inn en resept til det apoteket du ønsker og man får også anledning til å stille spørsmål til deres lege.

Ødegaard mener mange benytter seg av dette tilbudet fordi de sparer tid.

- Det er tidsbesparende og man vil normalt få svaret på prøven mye raskere enn ved legebesøk. Du slipper å ta deg fri fra jobben for å oppsøke lege og kanskje det er lang ventetid for å få legetime. Vi sender ut klamydiatesten samme dag bestillingen kommer inn.

Antall tilfeller diagnostisert for klamydia er stabilt høyt i Norge. I 2010 ble det diagnostisert 22 527 tilfeller av infeksjonen. Folkehelseinstituttet oppfordrer flere - og særlig unge menn - til å teste seg.

FAKTA OM KLAMYDIA:

Sju av ti som fikk diagnostisert klamydia i 2010 var under 25 år, og 62 prosent av de diagnostiserte var kvinner. Blant kvinner var det en fortsatt økning i bekreftede tilfeller i aldersgruppen 20-24 år, mens det i aldersgruppen 15-19 år har vært en nedgang i antall diagnostiserte tilfeller på 19 prosent de siste to årene. For menn har antall bekreftede tilfeller vært uforandret i alle aldersgrupper sammenlignet med fjoråret.

Klamydia er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge, og kan hos et fåtall av de ubehandlede føre til komplikasjoner som infertilitet. Infeksjonen kan enkelt behandles med antibiotika. Bruk av kondom beskytter mot smitte av klamydia.

SYMPTOMER?
Klamydia er uten symptomer i 60-80 prosent av tilfellene. Unge under 25 år som er seksuelt aktive bør derfor teste seg ved hvert partnerbytte slik at de unngår komplikasjoner og ikke smitter andre. Test og behandling er da gratis.

Av klamydiatesten selger firmaet rundt 1200-1500 tester årlig og i desember og januar ligger salget omtrent 10-20 prosent høyere enn i en vanlig måned.

Et behov?
- Hovedgrunnen til at vi startet tjenesten var å fange opp de som synes det var pinlig og flaut å oppsøke legen for å teste seg for klamydia. Noen av kundene på www.testselv.no hadde nok aldri besøkt legen for å teste seg for denne kjønnssykdommen. Går man med klamydia lenge kan man i verste fall bli steril. Det er ikke tvil om at flere tester seg for klamydia når man slipper å gå til legen.

Testen koster 495 kroner.

Kommentarer til denne saken