Gå til sidens hovedinnhold

Får klamydiatest i julegave

Ungdom i Hammerfest får klamydiatest og kondomer i posten.

(SIDE2): Hammerfest kommune går for en utradisjonell kamp mot kjønnssykdommen klamydia. Alle ungdommer i Hammerfest mellom 18 og 25 år får nå tilsendt gratis klamydiatest og kondomer i posten.

Grunnen er at Helsestasjonen for ungdom har registrert høye tall når det gjelder klamydia blant ungdom. Mange ungdommer som går i skolen tester seg, men langt fra alle, skriver Hammerfest kommune på sine hjemmesider.

Utekontakten og Helsestasjonen har gått sammen for å sende ut hjemmetesten fordi de mener det er vanskelig å nå målgruppen unge voksne fordi de ikke er i skolen.

- Tiltaket er nytt og noe kontroversielt, da vi altså selv tar initiativ til å kontakte ungdom som ikke selv søker rådgivning i helsestasjon, heter det på kommunens hjemmeside.

Reagerer
- Da jeg fikk dette i posten, tenkte jeg at dette trenger jeg ikke. Egentlig synes jeg det er litt frekt også, sier Beate Hansen (19) til Finnmark Dagblad.

Ola Johannesen (22) er derimot mer positiv, og sier til avisen at tiltaket er bra, fordi det kan hjelpe ungdom som vegrer seg mot å oppsøke lege.

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge, og er antakelig en vanlig årsak til sterilitet og barnløshet. Infeksjonen er vanligst hos seksuelt aktive under 25 år, spesielt hos kvinner.

Infeksjonen arter seg med relativt lette symptomer som lett svie ved vannlating og av og til også lett utflod. Infeksjonen gir ingen symptomer i 60-80% av tilfellene, noe som gjelder begge kjønn. Dette medfører at en stor andel av de infiserte ikke søker legehjelp og slik bidrar til videre spredning. (Kilde: Folkehelseinstituttet/Wikipedia)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken