(SIDE2): Flere og flere nordmenn blir smittet av klamydia.

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge i dag. I 2007 ble nesten 23.000 nordmenn smittet av denne sykdommen, og dette er en økning på syv prosent sammenlignet med året før.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Øker og øker
Skremmende nok, er det slik at antall diagnostiserte tilfeller av klamydia har steget hvert år de siste ni årene.

- Vi ser en økning i antallet hvert år, og vi tror dette betyr at det er en reell økning i antallet, sier Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet til Side2.

Både menn og kvinner kan få denne kjønnssykdommen, som smitter ved vaginalt eller rektalt samleie.

Gratis behandling
Årsakene til økningen er vanskelig å fastsette, men det har uten tvil sammenheng med folks seksualvaner.

- Våre store strategier er å få folk til å bruke mer kondom og til å teste seg hyppigere, opplyser Kløvstad.

Får man påvist smitte får alle under 25 år tilbud om gratis behandling. Det forskes også på muligheten for å tilby alle under 25 år gratis klamydiatesting, men man er langt fra kommet til noen konklusjon på dette området enda.

- Det er enklere å ta en test nå enn tidligere. For guttene er det bare å ta en enkel urinprøve, så det er ikke noe å grue seg til, fastslår Kløvstad.

Symptomene
Vanlige symptomer er blant annet mellomblødninger samt svie og kløe i underlivet for kvinner, mens menn blant annet kan få utflod fra urinrøret og svie ved vannlating.

Les mer:Etter den søte kløe...

Selvtest
Jenter fikk fra 2004 mulighet til å ta en selvtest av klamydia, mens guttene kunne bruke denne metoden fra 2001.

- Vi ser en veldig stor økning på antallet som tester seg for klamydia etter vi innførte selvtesting, sier overlege Johannes Thorvaldsen ved Olafiaklinikken til Side2.

Olafiaklinikken tilbyr gratis klamydiatest for dem som bor i Oslo og omegn. Utstyr for selvtest sendes hjem til mottaker som sender testen tilbake med en svarkonvolutt som følger med. Etter tre uker får du svar per post, e-post eller SMS.

Noen private firma tilbyr også selvtesting slik at man også kan benytte seg av selvtestmuligheten over hele landet.

- Det er mye enklere å teste seg nå som man har mulighet med en selvtest, og det er i utgangspunktet seksuelt aktive unge som benytter seg av tilbudet. Men vi ser ikke nedgang i antall konsultasjoner av den grunn, opplyser Thorvaldsen.

Alvorlige følger
Klamydia behandles med en antibiotikakur og man må vente en uke etter avsluttet behandling før man kan ha ubeskyttet sex.

Selv om sykdommen er veldig enkel å behandle kan den få alvorlige følger om den ikke behandles.

Les mer om Sex & Samliv her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!