(SIDE2): Det er forebygging av klamydia som står på agendaen når seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, demonstrerer hvordan man lettest får på et kondom. Vår vanligste kjønnssykdom holder seg nemlig stadig på høyden.

- Dersom ikke klamydia behandles, kan du få problemer med å få barn senere. Og det kan også gjelde for gutter, sier Kløvstad.

Den seksuelt overførbare sykdommen er den aller vanligste og kan ramme hvem som helst. Det er flest under 25 år som får den og hvert år blir det påvist i overkant av 22.000 nye tilfeller. Trolig er det mange flere som har sykdommen. Både uten å vite om den, eller at de ikke tør å gå til lege med plagene sine.

Yngre jenter

Kløvstad forteller at tallene har holdt seg stabilt høyt de siste årene, med en nedgang for de yngste jentene de siste tre årene.

- Har du sex med en som har klamydia, er det hele 20 prosent sjanse for at du selv får det. Derfor er det så viktig at de som bytter partner eller har hatt ubeskyttet sex tester seg. Og det er viktig at begge tester seg før man begynner å ha sex uten kondom i et forhold. Det holder ikke bare at jenta tester seg, sier Kløvstad til Side2.

For mange tror at når de først er kjærester er det ingen fare.

- Mange tenker at «nå er vi jo sammen så da trenger vi ikke teste oss» men man kan ha hatt en klamydiainfeksjon i kroppen lenge, så det betyr på ingen måte at man er utro. Det er viktig å bruke kondom før begge er testet. Selv om det er kjæresten din, og vanskelig å tenke seg - så kan vedkommende ha klamydia.

Hun holder sitt innlegg i forbindelse med Folkehelsedagene, og det er ungdommen selv hun snakker til.

LES OGSÅ:

Her er de nye kjønnsykdommene
Tilfeldig nettsex? Nei takk

Latterlig enkelt
Fem prosent av de under 25 år er smittet med klamydia og det er flest jenter, men dette fordi jentene er de som tester seg.

- Generelt har kvinner en helt annen helseatferd enn menn og menn kan gjerne bli flinkere til å ta helsa si på alvor. I hvert fall når det er så enkelt å teste seg.

For alt som skal til er en urinprøve, også for gutta. Tidligere ble klamydia testet ved hjelp av en vattpinne som måtte føres inn i urinrøret hos gutta, noe som ikke var helt smertefritt.

Nå er det bare en urinprøve som skal til og dersom du er smittet får du en antibiotikakur. Vips, så er infeksjonen borte og du slipper å engste deg for tette eggledere eller uønsket barnløshet.

For deg under 25 år er det gratis å teste deg. Det gjelder også for deg over 25 år dersom du har symptomer, er seksualpartner til en som er smittet med klamydia (smitteoppsporing) eller har grunn til å anta seg smittet. Du kan oppsøke fastlegen, helsestasjonen der du bor eller helsesøster ved skolen. Bor du i Oslo kan du i tillegg få alt du trenger ved et tastetrykk. Olafiaklinikken sender deg gratis materiell for testing, så sender du inn en prøve og får svaret i posten. .

Symptomer som kan opptre
Kløvstad er opptatt av at det ikke er stigma å ha klamydia. Det er nemlig lett å få det, men kanskje enda enklere å bli kvitt det. Dessuten er det så viktig å ikke gå med infeksjonen over lang tid.

- 60-80 prosent merker ikke at de har klamydia, mens andre kan ha noen symptomer. Symptomene innebærer blant annet svie ved vannlating, utflod, smerter i pungen eller svie i endetarmen, dersom du har hatt analsex.

Forebygging er best

- Det er stilig å ta sin egen og partnerens helse på alvor. Derfor er det smart å ha kondom på innerlomma, gutter.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet er det bare i underkant av 20 prosent som bruker kondom.

- Og hvorfor er det ikke flere?

- Det er nok ikke veldig present der og da. I gjerningsøyeblikket «glemmer» mange seg. Kondomet må sitte på hele tiden, det er viktig!

Etter foredraget får elevene selv prøve å sette kondom på en gummipenis.

- Det er viktig å rulle den ut rett vei. Og klemme litt på tuppen av kondomet slik at du får ut luft. Dette så kondomet ikke sprekker. Også er det viktig å sette kondomet på når penis er stiv. ellers blir det vanskelig.

OM KLAMYDIA

I 2012 ble det diagnostisert 21 489 tilfeller av genitale klamydiainfeksjoner i Norge. Dette er en nedgang på 4.5 % fra fjoråret. Siden toppåret i 2008 har antall diagnostierte tilfeller med klamydia gått ned med 8,5 %. Størst nedgang i antall tilfeller finner vi blant de yngste jentene (15-19 år).

Sju av ti som fikk diagnostisert klamydia var under 25 år, og 60 % av de diagnostiserte var kvinner.

De siste årene har det vært en nedgang i antall tilfeller i aldersgruppen 15–19 år mens det fram til 2011 var en tilsvarende økning i aldersgruppen 20–24 år. Finnmark og Troms hadde den høyeste observerte forekomsten av klamydia i 2012 til tross for at antall tilfeller har gått ned i disse fylkene siden 2008. Fylkene med lavest observert forekomst i 2012 var Buskerud, Aust- Agder, Hedmark og Akersh

De fleste, både menn og kvinner som er smittet, har ingen symptomer men de kan føre smitten videre. Symptomer om de finnes, kommer 1 til 3 uker etter smitten og vanligst er utflod og svie når man tisser. Kvinner kan få blødninger.

Inkubasjonstid
Tiden det tar fra du blir smittet til sykdommen kan påvises i en prøve er ca. 7 dager. Tas prøven tidligere kan du ikke stole på resultatet, og du kan likevel være smittet uten at testen fanger det opp. Derfor bør du ikke ta prøven før tidligst 7 dager etter ditt siste ubeskyttede samleie.

(Kilde: Olafiaklinikken, fhi.no)

GRATIS KONDOMER
Olafiakliniken (Senter for rådgivning, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner)
http://www.gratiskondomer.no