Gå til sidens hovedinnhold

Oppfordres til kondombruk på «Paradise Hotel»

- Den største feilen alle begår er å tro at de ikke vil ha sex med en som har en kjønnssykdom.

(SIDE2): - Jeg bruker aldri kondom, jeg ser om jenter har en kjønnssykdom, sier Paradise-deltaker Kevin i kveldens første episode av den nye sesongen av «Paradise Hotel».

Og det er jo mye som kan gjøre Kevin til en av årets mest diskuterte Paradise-menn.

- Jeg håper jentene er styggere enn meg, slik at jeg kan forføre dem, sa han.

Om noen av deltakerne kommer til å ha sex, er selvfølgelig det store spørsmålet.

- Må gjennom helsesjekk

TV3 sier de oppfordrer til ansvarsfull handling på hotellet.

- Deltakerne har fri tilgang til kondomer, og de oppfordres til å bruke dem! Alle deltakerne går gjennom en helsesjekk før de ankommer hotellet, og de blir påminnet viktigheten av å ta vare på seg selv underveis i sesongen. Paradise Hotel-deltakerne er for øvrig voksne mennesker som også selv må ta ansvar for egen kropp og helse, sier informasjonssjef i TV3, Line Vee Hanum til Side2.

Mange unge mennesker ser på «Paradise Hotel», og det er nettopp også de helt unge - og guttene i alderen 20-25 som Folkehelseinstituttet gjerne skulle sett sjekket seg mer for kjønnssykdommer. Og da snakker vi stort sett om klamydia, som er en kjønnssykdom de fleste ikke aner at de har.

Spesielt for jenter er den veldig lumsk i og med at man kan bli steril av den om den ikke behandles.

Høyt stabilt nivå

- Antall tilfeller av klamydia har vært stabilt høy gjennom mange år, det samme har testaktiviteten, sier seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad til Side2.

Hun mener det er et uttrykk for at det er viktig å gjøre kondom til et attraktivt prevensjonsmiddel å bruke.

Kløvstad sier at den største fellen man kan gå i er å tro om seg selv at man aldri vil ha sex med noen som har en kjønnssykdom.

Alle bør teste seg

- Man kan aldri se på en person at de har en seksuell overførbar sykdom, sier hun.

Derfor, sier hun, er rådet at man alltid skal teste seg når man skifter partner.

Tilfeldig sex er en ting.

- Men det går ofte fort fra å treffes til å bli sammen, og da kaster mange kondomet for fort. Man bør ikke kaste kondomet før man har testet seg slik at man er sikker på at man ikke har med seg smitte når du får en ny partner, sier hun.

Unge gutter bør bli flinkere til å teste seg. Jenter er generelt flinkere til å teste seg. Dessuten testes de gjerne ved gynekologiske undersøkelser og når de skaffer seg prevensjon.

Derfor er det heller ikke merkelig at 70 prosent av de som tester seg er kvinner, og at man derfor finner en høyere forekomst av klamydia hos kvinner.

- Hos de aller færreste gir klamydia symptomer, og det er veldig lett å behandle med en antibiotikakur. Det er faktisk et viktig smitteverntiltak, sier Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttet.

Likte du denne saken? Lik oss på Facebook og få flere!

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken