(SIDE2:) En ny variant av Chlamydia trachomatis, nvC trachomatis, er oppdaget i Sverige. Der har nvC trachomatis blitt påvist i opp mot 40 prosent av de som tester positivt.

Det kommer fram i en artikkel i «Tidsskrift for Den norske legeforening».

Ikke smittefare
I Norge trenger vi ikke frykte en lignende spredning som i Sverige.

Her hjemme er bare 1- 3,2 prosent rammet av denne klamydiavarianten. Klamydia er en infeksjon i underlivet forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Den «svenske» klamydiavarianten er en klamydiainfeksjon som alle andre.

I 2008 ble alle chlamydiaprøver ved Fürst Medisinsk Laboratorium dobbeltanalysert. Resultatet viser at 61 av 23.726 pasienter ble identifisert som bærere av nvC trachomatis. Andelen C trachomatis-bærere som var nvC trachomatis-positive økte fra 1,0 prosent i første kvartal 2007 til 3,2 prosent i andre kvartal 2008.

- Vi fant ut at vi har en liten variant av denne i Norge. Det er en liten økning, men 1- 3 prosent er ikke mye, sier Nils Reinton ved Fürst Medisinsk Laboratorium til Side2.

Den samme begrensede spredningen som man finner i Norge er observert i Danmark, og bakterien er ikke funnet i Irland, Nederland eller Frankrike.

Enkel behandling
Reinton sier at de ikke vet hvorfor så få i Norge blir smittet når så mange i Sverige blir det.

Samtidig kan en grunn til den begrensede spredningen være at risikopersoner i Sverige i stor grad finner sexpartnere i sitt nabolag, eller at personer med sexpartnere i mange land som ellers ville bidratt til spredning, hittil ikke har vært smittet av denne varianten.

Resultatet av Fürst Medisinsk Laboratorium-testing kan bidra til kunnskap om spredning av seksuelt overførbare infeksjoner. I artikkelen i Den norske legeforeningen skrives det at epidemiologisk overvåking er viktig - og at man finner bare det man leter etter.

Alle laboratorietester som utføres i dag fanger opp den «svenske» klamydiavarianten. Hvis nvC trachomatis blir påvist, er den enkel å behandle med antibiotika.