Gå til sidens hovedinnhold

- Klar for krakk

Tobakksarvingens selskap posisjonerer seg for dårlige tider.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

HOLBERG PLASS, OSLO (NA24): Johan H. Andresen jr. trekker på smilebåndet når NA24 spør ham om de økonomiske utsiktene for 2008 under NHO-konferansen tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

- Skal jeg være kynisk så har vi ikke gjeld, derfor bør vi posisjonere oss for et lite krakk, sier han.

Andresen, som er Norges rikeste mann og administrerende direktør i investeringsselskapet Ferd, vil ikke si at han nå putter alle sparepengene på en økonomisk nedtur. Men sjansen tror han definitivt er til stede.

- Ekstremt stygt
- Hvis kredittmarkedene begynner å fungere og økonomien i USA ikke går i resesjon, kan vi klare å krabbe i riktig retning. Hvis ikke kan det bli ekstremt stygt, sier han.

- Og det vil være bra for businessen din?

- Vi har mye kapital. De som har mye gjeld tror jeg kan få seg noen overraskelser, sier han, og legger til at en syk amerikansk økonomi har større innvirkning på den norske økonomien enn vi tror.

Ifølge skattelistene hadde Andresen en nettoformue på drøye 8 milliarder kroner og en inntekt på 16 millioner kroner i 2006.

SE ANDRESEN: - Norge ligger langt fremme

- På trynet
Temaet på årets NHO-konferanse var kunnskap, og Andresen ser allerede at bedriftene Ferd investerer i har store problemer med å få tak i nok folk. Det går utover sjansen til å få lønnsomme kontrakter og resulterer i lavere verdiskaping.

- Hva er løsningen?

- På kort sikt å importere arbedskraft. At mulighetene for dette begrensens er helt på trynet, sukker han, og gir med det et hestespark til politikere han mener kan forhindre at situasjonen forverres ytterligere.

Debatten om Norge er som en sovjetstat å regne, har rast den siste tiden.

SE JENS VS. STEIN ERIK: Endelig møttes de

Flere av de andre rikeste i landet, som Stein Erik Hagen og Norges nest rikeste, eiendomsbarnonen Olav Thon, har satt Sovjet-stempelet i pannen på norske myndigheter.

Ikke med i duoen
Andresen har fulgt debatten uten at han vil bruke samme ord som Hagen og Thon. Han vil heller legge til viktigheten av å gi honnør til de som skaper verdier i landet og anerkjenne gode prestasjoner.

- Har du selv fått noe ros for det du har gjort?

- Haha, nei, det har ikke blitt så mye av det. Først nå får jeg høre fra faren min at han tror jeg gjør noe riktig. Det setter jeg stor pris på, sier han latterermildt, og legger til:

- Vi er ikke særlig flinke til å rose hverandre her.

- Styringskåt regjering
Andresen forteller at han før kunnskapskonferansen spurte sine barn om hva de mener er den viktigste kunnskapsfaktoren. De trakk frem lærerens evne til å formidle og inspirere, og det at læreren kan nok, som elementært.

Frp-formann Siv Jensen sier til NA24 at det etter konferansen ble klarere enn noen gang for henne at det er på tide med individuell avlønning av lærerne som kan vise til gode prestasjoner.

Hun føyer seg også, i motsetning til Andresen, gladelig inn i Hagen og Thon-duoen når det gjelder sovjetstat-sammenligningen.

- Selv om det er å sette det på spissen, så tror jeg debatten er bra. Regjeringen må legge bort styringskåtheten og heller konsentrere seg om det de bør gjøre, slår hun fast.

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet