Gå til sidens hovedinnhold

Klare til krig i Sri Lanka

- Begge parter er klare til krig. Men jeg tror ikke den kommer, sier leder for de nordiske våpeninspektørene på Sri Lanka, Hagrup Haukland.

COLOMBO (TV 2 Nettavisen): Mandag kom utviklingsminister og fredsmekler Erik Solheim til Colombo. Samtidig har det vært flere angrep nord og øst på øya.

- Klimaet mellom partene er dårligere enn noen sinne, og full av mistenksomhet, sier Hagrup Haukland til TV 2 Nettavisen.

Nok er nok
Haukland har vært med siden observatørene kom på plass for snart fire år siden. Selv om klimaet mellom regjeringen i Colombo og tamiltigrene i nord er dårligere enn noen sinne, tror han begge parter er klar over at en krig kan føre til en menneskelig katastrofe på Sri Lanka.

- Det er mange grunner til å si at «nok er nok». Men begge parter viser tilbakeholdenhet, sier han.

Særlig berømmer han regjeringsstyrkene, som har blitt angrepet flere ganger.

HTML EMBED

- Jeg må gi regjeringsstyrkene anerkjennelse. Det er mange kommandanter i felten som er forbannet over at de har mistet så mange soldater, sier han.

Våpenhvile
Haukland har ledet de ubevæpnede nordiske våpeninspektørene fra kontoret sitt i Colombo siden 2002. Av de 60 observatørene er 17 observatørene norske. Observatørene har kontorer i Jaffna, Trincomalee og fire andre byer i de tamildominerte områdene i nord og øst på øya.

Selv om han ikke tror det blir krig, er Haukland bekymret over utviklingen på øya. Bare siden desember i fjor er over 100 mennesker drept i trefninger mellom den tamilske geriljaen LTTE og regjeringssoldater.

- Partene må sette seg sammen og gjennomføre våpenhvileavtalen de er blitt enige om. Det er en forutsetning for at de skal kunne gå til forhandlingsbordet, sier Hagrup Haukland.

Solheim: - Positivt
Erik Solheim møtte mandag Sri Lankas utenriksminister M. Samaraweera. Norges utviklingsminister er enig i Hauklands vurdering av at regjeringen ønsker forhandlinger med tamiltigrene.

- Jeg har inntrykk av at regjeringen er svært ivrig etter å unngå opptrapping av volden og at den er villig til å lytte til oss, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

Siden våpenhvile-avtalen ble undertegnet i 2002, har Solheim vært sentral i arbeidet for å oppfylle våpenhvilen.

I et intervju med AP sier president Mahinda Rajapakse at han er villig til å stole på LTTE-geriljaen «så lenge de stoler på meg».

- Jeg tar dette som en positiv viljeserklæring, sier Solheim.

Han understreker at situasjonen fortsatt er veldig spent.

- 25. januar er avgjørende
Også utenriksminister M. Samaraweera var optimistisk etter det over en times lange møtet med Solheim.

- Det var svært konstruktivt, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han vil imidlertid ikke love for mye.

- Men vi lever alltid i håpet. Vi får se etter den 25. januar. Da blir det klart hva Solhein har fått ut av møtet med tamilenes leder Velupillai Prabhakaran.

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken